Zero Emissions Day 21. syyskuuta

 

CLC:n tarkoituksena on auttaa jäseniään kehittämään ja innovoimaan ilmastoystävällisempiä tuotteita ja palveluita ja siten kasvattamaan positiivista hiilikädenjälkeään. Nollapäästöpäivän eli Zero Emissions Day:n aikana 21. syyskuuta nostamme esiin näitä ratkaisuja. 

Tavallisten ihmisten jokapäiväiset valinnat ovat avain pyrkimyksiimme vähentää päästöjä ja löytää kestävämpiä ratkaisuja. Äskettäin julkaistu IPCC Working Group III -raportti ”Ilmastonmuutos 2022: Ilmastonmuutoksen hillitseminen” korostaa seuraavaa:

  • Tarvitsemme välittömiä ja merkittäviä päästövähennyksiä kaikilla aloilla, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen
  • Kysyntäpuolen toimenpiteet (infrastruktuurin käytön muutokset, loppukäyttöteknologian käyttöönotto sekä sosiokulttuuriset ja käyttäytymisen muutokset) ja uudet tavat palvelujen tarjoamiseen voivat vähentää kulutuksen globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä 40–70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Nollapäästöpäivä eli Zero Emissions Day keksittiin Nova Scotiassa, Kanadassa vuonna 2008. CLC aloitti tapahtuman järjestämisen Suomessa vuonna 2017. Nollapäästöpäivä on suunniteltu antamaan maailmalle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja lisäämään tietoisuutta hiilidioksidipäästöjen aiheuttamista haitoista. Tavoitteena on saada ihmiset tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja omassa elämässään. 

Vuonna 2022 CLC juhli Nollapäästöpäivää kahdella tapahtumalla: yksi tapahtuma järjestettiin New Yorkissa ja toinen Lempäälässä. Lisäksi Otaniemen lukio järjesti kouluille Nollapäästöpäivän. Myös CLC:n jäsenjärjestöt järjestivät päivän aikana omia tapahtumiaan ja kampanjoitaan. 

tilaisuus new yorkissa

CLC jakoi Zero Emissions Day:nä New Yorkissa maailman ensimmäiset kansainväliset hiilikädenjälkipalkinnot Climate Week NYC -konferenssissa. 

tilaisuus lempäälässä

Osana Nollapäästöpäivää järjestettävä verkostotapahtuma oli usean lempääläisen toimijan yhteinen tilaisuus, jossa tuotiin esille yhteisesti paikallisten toimijoiden aktiviteetteja ja ratkaisuja yksittäisistä toimenpiteistä laajempiin kokonaisuuksiin. Ideaparkin kauppakeskuksessa järjestettyn tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Lempäälän seurakunta. 

Tapahtuma sisälsi alustuksia, paneelikeskustelun ja mahdollisuuden yleisökysymyksille. Osallistujia olivat mm. Lempäälän seurakunta (ympäristödiplomin esittely), CLC, Lempäälän lukion ilmastosoturit, Lempäälän Lämpö Oy (älykkään energian energiayhteisöhankkeet), Lempäälän kunta (hiilineutraali Lempäälä 2030), Tampereen yliopisto sekä Ideapark Oy. Tapahtuman tavoitteena oli kasvattaa kansalaisten, kuntalaisten, päättäjien ja seurakuntalaisten tietoisuutta ympäristöasioista ja päästövähennysmahdollisuuksista, levittää tietoa kehitteillä olevista ratkaisuista ja toiminnasta, edistää ilmastokumppanuuksien mahdollistumista ja vahvistaa yhdessä tekemisen vaikuttavuutta. 

Zero Emissions Day Kouluissa

Otaniemen lukio järjesti tapahtuman opiskelijoille. Tapahtuma striimattiin Lukema-verkoston Youtube-kanavan kautta.

Ilmastoseminaari ja golfkisa Meri-Teijo Golfissa

Suomen Golfkentät ry järjesti ilmastoseminaarin, jossa käsiteltiin golfkenttien mahdollisuuksia hillitä ilmastonmuutosta ja edistää luonnon monimuotoisuutta. Seminaarin jälkeen pelattiin Zero Emissions Challenge -golfkilpailu.

CLC:n jäsenorganisaatioiden kampanjat

Fiskars Group

Fiskars Group on globaali yhtiö, jonka designvetoiset brändit ovat läsnä kodeissa, puutarhoissa ja ulkoillessa. Meitä yhdistää tavoitteemme luoda edistyksellistä muotoilua, joka tekee arjesta ainutkertaista. Vuodesta 1649 lähtien olemme suunnitelleet ajattomia, toimivia ja kauniita tuotteita, edistäen samalla innovaatioita ja kestävää kasvua. 

Me uskomme, että arvoketjumme jokainen linkki tarjoaa meille mahdollisuuden toimia paremmin, harkitummin ja kestävämmin ympäristön, talouden ja kokemusten kannalta. Olemme sitoutuneet taistelemaan kertakäyttökulttuuria vastaan ja tekemään arjesta ainutkertaista. 

Ilmarinen

Ilmarisen pääkonttori sekä hallinnoimamme kiinteistöt siirtyivät vuonna 2021 fossiilivapaaseen sähköön. Ilmarinen on laatinut sijoitussalkulleen ilmastotiekartan, joka viitoittaa tietämme hiilineutraaliin sijoitussalkkuun vuonna 2035. Kiinteistöjen osalta tiekartta kattaa kiinteistöjen koko elinkaaren kaavoituksesta purkamiseen. Tavoitteenamme ovat energiatehokkaat, uusiutuvaa energiaa käyttävät ja yli oman tarpeensa tuottava rakennukset. Vuoteen 2030 mennessä myös käyttämämme kaukolämpö on CO2-vapaata.   

Kannustamme myös työntekijöitämme tekemään liikkumisen suhteen ilmaston kannalta parempia päätöksiä. Laskennallisten onnistuimme vuoden 2021 aikana vähentämään hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 11 200 kg sen ansiosta, että yli 100 aktiivista ilmarislaista pyöräilijää polki pyöräilyn Kilometrikisassa yhteensä yli 64 000 kilometrin matkan. 

Kojamo

Pyrimme jatkuvasti parantamaan omistuksessamme olevien rakennusten energiatehokkuutta. Lisäksi haluamme antaa myös Lumo-kotien asukkaille mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin hyvittämällä lämmityksen hiilijalanjälkeä. Olemme ottaneet käyttöön myös hiilijalanjälkitestin sekä kaikille avoimena että Lumo-kotien asukkaille oman hiilijalanjälkensä arviointiin. Hiilijalanjälkitestiin linkitetäänmyös vinkkejä ja palveluja, joiden avulla asukas pystyy pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. 

Näillä uusilla palveluilla haluamme jatkaakoko arvoketjumme kattavaa ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävää työtämme. 

S-Ryhmä

S-mobiilin Omat Ostot -palvelun hiilijalanjälkilaskurilla asiakkaamme voivat seurata oman ruokakorinsa ilmastovaikutuksia tuoteryhmäkohtaisesti. Palvelu on kehitetty yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden sekä kuluttajien kanssa. Hiilijalanjälkilaskurilla asiakkaamme voivat tehdä vertailua eri tuoteryhmien välillä sekä pohtia keinoja, joilla vaikuttaa ruoan hiilijalanjälkeen. Samalla palvelussa voi myös seurata erikseen esimerkiksi omaa kasviksien kulutustaan.  

Sokos Hotellien asiakkaiden on ollut mahdollista hyvittää yöpymisensä ja aamiaisensa hiilijalanjälki loppuvuodesta 2021 lähtien.

VTT

VTT auttaa energia-alan yrityksiä varmistamaan liiketoiminnan jatkuvuuden ja kestävyyden tieteen ja teknologian avulla. Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii, että energia-ala siirtyy nopeasti kohti hiilineutraaleja järjestelmiä. Alan edelläkävijöillä ja puhtaiden energiaratkaisujen kehittäjillä on loistavat mahdollisuudet kasvavilla markkinoilla, joissa energiaa tuotetaan älykkäästi, tehokkaasti japuhtaasti. Tulevaisuuden hiilineutraalit energiajärjestelmät vaativat innovatiivisia ratkaisuja  ja tarjoavat valtavia mahdollisuuksiaenergia-alan edelläkävijöille.