CLC-jäsenten Nollapäästöpäivä-kampanjat

AFRY

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on AFRYn toiminnan keskiössä, ja kannustamme myös työntekijöitämme tekemään kestäviä valintoja. Osallistumme esimerkiksi vuosittain pyöräilyä edistävään Kilometrikisaan ja tarjoamme isoimmissa toimistoissamme pyörällä töihin tuleville ilmaisen aamupuuron.  Suosimme myös julkisen liikenteen käyttämistä työmatkoilla mm. mahdollistamalla kulttuuri- ja liikuntaedun käyttämisen joukkoliikenteen lippujen maksamiseen. Monilla tiimeillä on myös omia yhteiskäytössä olevia julkisen liikenteen arvolippuja, ja esimerkiksi Oulun toimistossamme on käytössä yhteisiä kortteja kaupunkipyörien käyttöön kaupungissa tehtäviä työmatkoja varten. Vantaalla tarjoamme asiakkaillemme ilmaisen joukkoliikenteen lipun. Autopolitiikassamme tuemme vähäpäästöisten autojen hankintaa rahallisesti.

Nollapäästöpäivänä haastamme Suomen työntekijämme tekemään kaikki mahdolliset työmatkat lihasvoimin: pyörällä, kävellen, juosten tai vaikkapa potkulaudalla. Kannustimeksi tarjoamme pienen yllätyspalkinnon. Lisäksi omassa lounasravintolassamme kaikki lounasvaihtoehdot ovat nollapäästöpäivänä kasvispohjaisia.

ALEXANDER INCENTIVES

Tiimimme Alexander Incentives Oy:ssä pyrkii intohimoisesti luomaan ja kehittämään yritysten palkitsemisjärjestelmiin ratkaisuja, joilla voidaan hillitä ilmastonmuutosta ja materiaalitehokkuutta.

Otamme nyt tärkeän askeleen tässä tehtävässä ja käynnistämme Nollapäästöpäivänä kyselytutkimuksen, joka koskee ilmastoon liittyvien tavoitteiden sisällyttämistä johdon ja henkilöstön palkitsemisjärjestelmiin. Kyselytutkimuksen tarkoituksena on saada täsmällistä ja arvokasta tietoa, joka tukee ja auttaa yrityksiä, jotka haluavat ohjata ilmastoon liittyvien strategisten tavoitteidensa toteutumista myös palkitsemisjärjestelmiensä kautta.

Kyselytutkimus toteutetaan yhteistyössä Climate Leadership Coalition kanssa.

ATEA

Atea Oy osallistuu Nollapäästöpäivään esittelemällä kestävän kehityksen mukaisia IT-tuotteita Atean verkkokaupassa; haluamme auttaa suomalaisyrityksiä tekemään IT-hankintoja joilla samalla minimoidaan IT-laitteiden ilmastovaikutukset. Atea jakaa osana kampanjaa tietoa siitä, miten yritykset voivat toimia kestävästi IT-hankintojen suhteen.

CARUNA

Sähkönjakeluyhtiö Caruna haluaa aktiivisesti edistää Suomen tavoitetta 230 000 sähköauton rajaan vuoteen 2030 mennessä. Rakentamamme säänkestävä, älykäs sähköverkko luo pohjan tulevaisuuden energiajärjestelmälle, jossa liikenne sähköistyy ja kuluttajasta tulee energian tuottaja. Kannustamme carunalaisia siirtymään vähäpäästöisiin autoihin ja 1.1.2020 alkaen yhtiön työsuhdeautojen CO2-päästöt saavat olla korkeintaan 80g/km. Lisäksi mahdollistamme lähialueen asukkaille sähköautojen latauksen muuttamalla Carunan toimistorakennuksen parkkipaikan ns. Lataustaivaaksi. Henkilöstöllemme tarkoitetut sähköauton latauspaikat ovat yleisessä käytössä toimistoajan ulkopuolella. Lataustaivaan avulla käytössä on yhteensä 40 latauslaitetta eri valmistajilta, jokaiselle jotakin.

Elisa

ICT-alalla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Zero Emissions -päivänä jatkamme viestintäämme lisätäksemme tietoisuutta toimenpiteistä, joilla pienennämme sekä omaa että asiakkaidemme hiilijalanjälkeä. 

Oman hiilijalanjälkemme pienentämisen lisäksi mobiiliteknologoiden hyödyntämisellä ilmastokädenjälki voi olla positiivisilta vaikutuksiltaan jopa kymmenkertainen ja Elisan digitalisaatiota hyödyntävät palvelut, kuten virtuaalineuvottelut, vähentävät asiakkaiden toiminnan ilmastokuormitusta. Tarjoamme asiakkaillemme myös laitteiden tehokasta kierrätystä ja korjauspalvelua, sekä uusia, ympäristöystävällisiä laitevaihtoehtoja. 

Elisa on sitoutunut YK:n Global Compact -aloitteeseen ja vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa jatkuva parantaminen. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja on ollut osa strategiamme toteutusta vuodesta 2009 lähtien. 

Elisa oli yksi ensimmäisistä suomalaisyrityksistä, jonka ilmastotavoitteet on tehty Science Based Target -aloitteen vaatimusten mukaisesti ja niiden on vahvistettu olevan linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Olemme suomalaisyritysten kärkijoukossa vähentämässä päästöjä 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti vuoteen 2025 mennessä. Elisa on sitoutunut olemaan hiilineutraali jo vuoden 2020 aikana.

ENSTO

Haluamme globaalin autopolitiikkamme avulla vähentää autokantamme hiilidioksidipäästöjä ja lisätä sähköautojen osuutta omalta osaltamme. Käytämme mahdollisimman ympäristöystävällisiä leasing-autoja. Suosimme sähkö- ja hybridiautoja, joista on etua erityisesti kaupunkiajossa. Uusia yritysautoja tilattaessa suosittelemme vaihtamaan autoihin, joissa on pienempi moottori.

Suomessa autoedun arvo lasketaan auton hiilidioksidipäästöjen perusteella. Tämä on kannustanut monia työntekijöitämme valitsemaan työsuhdeautoiksi sähköautoja ja ladattavia hybridejä. Enstolla yritysautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat 76 g / km vuonna 2019.

Sähköautojen lukumäärän lisääntyessä kasvaa myös tarve ladata sähköautojen ja ladattavien hybridien akkuja työpaikalla. Enstolla lataus on helppoa, koska meillä on laaja valikoima sähköauton latauslaitteita omassa tarjoamassa ja asennettuna Enston toimipaikoille. Esimerkiksi pääkonttorimme pysäköintialue Porvoossa on yksi suurimmista sähköauton latauspisteistä Suomessa yli 30 latauspisteellä. Lataus vähennetään palkasta tosiasiallisen energiankulutuksen perusteella kertakorvauksen sijaan, mikä on suotuisampaa työntekijöille.

Uskomme parempaan elämään sähköllä ja kestävämpään tulevaisuuteen. Haluamme olla mukana rakentamassa päästötöntä tulevaisuutta ja edistämässä sähköistä liikennettä.

ESPOON KAUPUNKI

Espoon kaupunki osallistuu Nollapäästöpäivän viettoon rohkaisemalla kuntalaisia, yhteistyökumppaneitamme sekä henkilökuntaamme seuraaviin konkreettisiin tekoihin:

 • valitsemaan pyöräilyn/kävelyn tai käyttämään ympäristöystävällisiä kulkuvälineitä töihin mennessä ja liikuttaessa eri sijaintien välillä työpäivän aikana
 • kokeilemaan vegaanisia ja kasviperäisiä ruokia sekä juomia
 • kierrättämään niin kotona kuin töissäkin
 • vähentämään ruokahävikkiä antamiemme vinkkien avulla
 • aloittamaan kaupunkiviljelyn ja suosimaan lähiruokaa
 • vaihtamaan vihreään ja uusiutuvaan energiaan
 • luovaan uudelleenkäyttöön
 • tukemaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (SDG)

Espoon kestävän kehityksen tiimi tulee jakamaan omia kokemuksia ja ajatuksia yllä ovelista haasteista ja tavoitteista Nollapäästöpäivän aikana kaupungin eri viestintäkanavia pitkin.

HELEN

Helenin strategisena tavoitteena on hiilineutraalisuus 2035, ja tämä tavoite vaikuttaa kaikkeen toimintaan. Helen kannustaa henkilöstöään miettimään ja vähentämään päästöjään seuraavilla tavoin:

 • Ympäristöystävällisen liikkumisen edistäminen työaikana matkustamisessa ja työmatkoilla
 • Etätyökulttuurin edistäminen
 • WWF:n Green Office -ympäristöjärjestelmä
 • Kulutustapamittari
 • Kopioinnin vähentäminen
 • Jätteiden lajittelu
 • Pyöräilijöiden kilometrikisa (Helenin oma joukkue)
 • Kannustetaan viettämään Earth houria

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto on aktiivinen yhteiskunnan kehittäjä, kestävän hyvinvoinnin rakentaja ja globaalien haasteiden ratkaisija. Vastuu yhteiskunnasta ohjaa toimintaamme kaikilla tasoilla. Olemme sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä tutkimuksessa, opetuksessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa. Nollapäästöpäivänä nostamme esiin, miten tämä näkyy myös sijoitustoiminnassamme: tavoitteemme on hiilineutraali sijoitussalkku ja asema Euroopan johtavana ja vastuullisimpana yliopistosijoittajana. Sijoitustoiminnan tuotoilla rahoitetaan osaltaan yliopiston perustoimintaa, opetusta ja tutkimusta.

ILMARINEN

Ilmarinen kannustaa työntekijöitään tekemään ilmaston kannalta parempia päätöksiä ja parantamaan työkykyään. Laskelmiemme mukaan onnistuimme kesän 2019 aikana vähentämään hiilidioksidipäästöjä yhteensä 13 700 kg sen ansiosta, että yli 100 aktiivista työmatkapyöräilijää pyöräilivät lähes 80 000 kilometrin matkan. Tänä kesänä COVID-19-pandemian vuoksi työntekijämme ovat työskennelleet pääosin kotoa käsin. Siksi tavoitteemme valtakunnallisessa Kilometrikisa-kampanjassa on pyöräillä yhteensä 70 000 km tänä kesänä. Sisällytämme tavoitteeseemme myös vapaa-ajan pyöräilyn, koska myös se vähentää hiilidioksidipäästöjä. Jos saavutamme tavoitteemme, tarjoamme kisaan osallistuneille pyöräilijöille heidän polkupyöriensä kausihuollon.

KESKO

Olemme asettaneet tavoitteeksemme olla hiilineutraali vuonna 2025. Vähennämme oman toimintamme päästöjä systemaattisesti siten, että oma toimintamme on päästötöntä vuoteen 2030 mennessä. Vuodesta 2025 alkaen kompensoimme jäljellä olevat oman toimintamme päästöt. Kannustamme kaikkia tavarantoimittajiamme, koko toimitusketjuamme ja asiakkaitamme päästöjen vähennystoimiin. Tavoitteenamme on, että kahdelle kolmasosalle suorien tavarantoimittajien päästöistä tulee olla asetettuna vähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Vuonna 2019 otimme käyttöön hiilijalanjälkimittarin, jonka avulla jokainen Plussa-korttia käyttävä kaupassa kävijä voi seurata omien ruokaostosten hiilijalanjälkeä ja tehdä ilmaston kannalta fiksumpia valintoja. Haastamme kaikki K-kaupoissa kävijät tarkastelemaan oman ostoskorin sisältöä ottamalla hiilijalanjälkimittarin käyttöön.

Kannustamme henkilöstöämme liikkumaan työmatkansa terveyttä edistävällä ja ympäristöä huomioivalla tavalla: pyöräillen, kävellen tai juosten. Uuden päätoimitalomme K-Kampuksen pysäköintihallissa on erillinen polkupyöräparkki ja erityisesti työmatkaliikkujia varten suunnitellut suihku-, pukuhuone-, kuivaushuone- ja pyöränhuoltotilat.

KOJAMO

Kojamo osallistuu Nollapäästöpäivään 2020 metsittämällä Suomeen uutta hiilinielua. Hiilinielun suuruus kattaa koko henkilöstömme Nollapäästötyöpäivän aikaiset hiilidioksidipäästöt. Nollapäästöpäivänä viestimme sidosryhmillemme työstämme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kannustamme Lumo-kotien asukkaita ilmastoviisaisiin tekoihin.

NESTE

Neste on tänä vuonna mukana Nollapäästöpäivässä tukemalla Lasten ja nuorten säätiön toimintaa: yhdessä inspiroimme nuoria ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin ja näkemään ilmastomuutokseen liittyvät haasteet myös mahdollisuuksina. Neste pitää inspiraatiopuheenvuoron Otaniemen lukion Nollapäästöpäivän tilaisuudessa 21.9.

OP

Nollapäästöpäivänä viestimme ilmastoteoistamme. Tavoitteenamme on hiilipositiivinen kädenjälki vuonna 2025 eli olla hiilinegatiivinen.

Toteutamme tempauksia ja aktiviteetteja yhdessä henkilöstömme kanssa.

SEB

SEB laajentaa nollapäästöpäivän kokonaiseksi teemaviikoksi, jonka aikana järjestämme tapahtumia toimistoissamme. Järjestämme digitaalisen vuoropuhelun uusimmista vastuullisuustoimenpiteistä ryhmätasolla, esittelemme tuoreet – ja jyrkästi laskevat – seurantaluvut mm. lentomaileihin ja paperin kulutukseen liittyen, ja kutsumme ulkopuolisia asiantuntijoita keskustelemaan Covid-19-pandemian aiheuttamista positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista hiilidioksidipäästöihin. Henkilöstöravintolassa tarjoillaan tavallistakin ilmastoystävällisempää ruokaa, ja ruokajätteen määrään kiinnitetään erityistä huomiota ja sitä seurataan koko viikon ajan. Avaamme henkilöstöllemme foorumin, jossa jaamme parhaita vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla ruokajätteen välttäminen onnistuu myös kotona.

SITRA

Sitran henkilöstöohjeistuksissa päästöasiat on huomioitu jo pitkään:

 • kokouksissa ja tapahtumissa tarjotaan yksinomaan kausikasvisruokaa, joka mahdollisuuksien mukaan on luomua ja lähellä tuotettua
 • kahvin kanssa on kauramaitoa tarjolla vaihtoehtona kahvimaidolle
 • henkilökuntaa ohjeistetaan matkustamaan vain tarvittaessa ja silloinkin vähäpäästöisillä tavoilla
 • lisäksi syntyneet päästöt kompensoidaan.

 

S-RYHMÄ

S-ryhmä osallistuu Nollapäästöpäivään viestimällä sidosryhmilleen omasta ilmastotyöstään. Keväällä 2020 asetimme kunnianhimoiset ilmastotavoitteet; hiilineutraalisuus ei enää riitä, vaan tavoitteenamme on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi tuemme asiakkaitamme arjen ilmastoviisaissa valinnoissa. Omat ostot -palvelumme hiilijalanjälkilaskurin avulla asiakkaamme voivat seurata oman ostoskorinsa ilmastovaikutuksia.

SYKE

Suomen ympäristökeskuksen SYKE kehittämä Ilmastodieetti-laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. SYKE haastaa Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston kunnat jälleen leikkimieliseen kisaan, jossa Hinku-kunnat kannustavat asukkaitaan Ilmastodieetin käyttöön. SYKE seuraa laskurin käyttäjien kokonaismäärää kaikissa Hinku-kunnissa aikavälillä 1.9.–17.9.2020. Voittajakunta on se, jonka alueella laskuria käytetään eniten. Tulokset julkistetaan Nollapäästöpäivänä. Ilmastodieetti-laskurilla voi laskea asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja muusta kulutuksesta syntyvän hiilijalanjäljen yhden vuoden aikana. Laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen päästöt syntyvät sekä antaa omien vastausten perusteella valikoituja vinkkejä siihen, miten hiilijalanjälkeä voi konkreettisilla, pienillä ja suurilla teoilla pienentää.

TAMPEREEN KAUPUNKI

Tampereen kaupunki kannustaa Nollapäästöpäivänä ja koko syksyn 2020 ajan asukkaitaan tekemään ilmastosankaritestin. Testin tuloksena saa itselleen ilmastosankariprofiilin, jonka voi jakaa somessa. Testin tehtyään voi myös tilata uutiskirjeen, jossa kerrotaan vinkkejä ilmastopäästöjen vähentämiseen ja kestävään elämäntapaan. Testin tehneiden henkilöiden kesken arvotaan kestäviä palkintoja.

TELIA

Tänä vuonna järjestämme kaksi kampanjaa. Kuluttajat haastamme palauttamaan laatikoiden ja kaapin perukoille jääneet matkapuhelimet ja oheislaitteet myymälöihimme. Toimivista puhelimista maksamme Telia Vaihtodiilin mukaisesti, romut ja rikkinäiset hoidamme vastuullisesti kiertoon. Yrityksille kerromme, miksi ympäristö kiittää, kun laitteet on hankittu palvelulaitteena niiden omistamisen sijaan. Laitetalkoisiin kutsumme luonnollisesti myös kaikki telialaiset mukaan.

Olemme Daring Goals -ympäristötavoitteidemme myötä sitoutuneet olemaan päästötön ja jätteetön yhtiö läpi arvoketjumme vuoteen 2030 mennessä. Ilmastomyönteinen henkilöstöpolitiikkamme kannustaa siirtymään omista kulkuneuvoista julkisiin. Uuteen pääkonttoriin muuttaessamme annoimme kaikille pääkaupunkiseudun työntekijöille 300 euron julkisen liikenteen tuen, jotta yhä useampi jättäisi oman auton kotiin. Lisäksi kannustamme hyödyntämään muille paikkakunnille kohdistuvissa sisäisissä kokouksissa ensisijaisesti video- tai puhelintapaamisia. Koulutamme ja kannustamme telialaisia ottamaan aktiivisesti osaa ympäristöhaasteiden ratkomiseen niin työssä kuin vapaa-ajallakin ja mahdollistamme hyvän tekemisen työajalla YOUNITE-vapaaehtoisohjemassa. Jokaisella telialaisella on lisäksi vaatimus sopia vastuullisuuteen liittyvä henkilökohtainen tavoite.

TURUN YLIOPISTO

Turun yliopisto on kestävän kehityksen edelläkävijä, ja haluaa aktiivisesti edistää yliopistoyhteisön ilmastomyönteistä toimintakulttuuria.

Päivittäisillä ruokailuvalinnoilla on tärkeä vaikutus hiilijalanjälkeen. Flavoria® on monitieteinen kestävään kehitykseen keskittyvä Living Lab -tutkimusalusta, joka tuottaa tutkimustietoa kuluttajien valinnoista, kokemuksista ja ympäristön vaikutuksesta moniaistitilassa, sekä toimii samalla myös lounasravintolana ja kahvilana. Turun yliopisto toteuttaa Nollapäästöpäivä-kampanjaa Flavoria® -tutkimusravintolassa viestimällä ja lisäämällä henkilökunnan, opiskelijoiden ja sidosryhmien tietoisuutta ilmastoystävällistä ruokavalinnoista.

Flavoria® on monitieteinen kestävään kehitykseen keskittyvä Living Lab -tutkimusalusta, joka tuottaa tutkimustietoa kuluttajien valinnoista, kokemuksista ja ympäristön vaikutuksesta moniaistitilassa, sekä toimii samalla myös lounasravintolana ja kahvilana.

VAISALA

Nollapäästöpäivänä järjestämme pyörähuoltotapahtuman päätoimipaikkamme pihalla. Liikkuva pyörähuolto huoltaa ajan varanneiden työntekijöiden polkupyörät työpäivän aikana, ja tuemme huoltoa osalla hinnasta.

Vaisala kannustaa henkilöstöä ilmastomyönteisiin toimiin mm. seuraavilla tavoin:

 • Edistämme ympäristöystävällistä työmatkaliikennettä tarjoamalla pyöräilijöille pysäköintipaikkoja sekä säilytys- ja pukeutumistiloja, osallistumalla Kilometrikisaan Vaisalan omalla joukkueella, tukemalla henkilöstön pyöräilykerhoa ja mahdollistamalla kulttuuri- ja liikuntaedun käyttämisen joukkoliikenteen lippujen maksamiseen
 • Edistämme etätyökulttuuria käyttämällä etätyötä sujuvoittavia työkaluja
 • Olemme sitoutuneet WWF Green Office -ympäristöohjelmaan
 • Edistämme ympäristöystävällistä lounasruokailua laajentamalla kasvisruokien tarjontaa ja tarjoamalla kokouslounaat kasvisversioina

VARMA

Nollapäästöpäivänä Varma viestii tavoitteistaan ja teoistaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Yhtiö on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet muokata sijoitussalkustaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Varmalaisia kannustetaan työmatkojen tekoon julkisilla tai reippaillen. ePassi-etua voi käyttää HSL-lippuun, ja pyöräilijöitä varten on hyvät fasiliteetit. Olemme myös säännöllisesti tilanneet pyöräilijöiden iloksi  pihalle Yeplyn pyöränhuoltopakun. Työsuhdeautojen päästörajoja tarkastellaan säännöllisesti, ja lisäksi meillä on käytössä siinä kompensaatiomalli, joka kannustaa vähäpäästöisen auton valintaan. Salmisaaressa on myös 240 sähkö- ja hybridiauton latausjärjestelmä käytössä. Jo ennen koronakevättä meillä Varmassa oli hyvät edellytykset tehdä etätyötä, mikä luonnollisesti pienentää työmatkojen päästöjä.

VTT

Sähköautoilla on merkittävä rooli liikkumisen päästöjen vähentämisessä, ja siksi VTT järjestää Nollapäästöpäivänä VTT Sip of Science -keskustelun sähköautojen akuista 21.9. klo 14 alkaen: VTT:n asiantuntijat keskustelevat yleisölle avoimessa verkkotapahtumassa sähköautoihin liittyvästä akkutuotannon kehitystyöstä, akkumateriaalien riittävyydestä ja materiaalien tuotannosta. Tapahtuma on suomenkielinen.