Nollapäästöpäivä 21. syyskuuta

Tavallisten ihmisten tekemät päivittäiset valinnat ovat avain pyrkimyksillemme vähentää päästöjä ja löytää kestävämpiä ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Nollapäästöpäivän tarkoituksena on auttaa maailmaa pääsemään eroon fossiilisista polttoaineista ja lisätä tietoisuutta hiilidioksidipäästöjen aiheuttamista haitoista. Tavoitteena on saada ihmiset tekemään ilmastoystävällisiä valintoja henkilökohtaisessa elämässään. Nollapäästöpäivää vietettiin ensimmäisen kerran Kanadan Nova Scotiassa vuonna 2008. CLC aloitti tapahtuman järjestämisen Suomessa vuonna 2017.

Vuonna 2020 CLC:n jäsenet osallistuvat Nollapäästöpäivän viettämiseen monin tavoin:

  1. Koulujen Nollapäästöpäivän järjestäminen yhdessä Lasten ja nuorten säätiön kanssa
  2. Esimerkkien ja kokemusten jakaminen ilmastoystävällisestä henkilöstöpolitiikasta
  3. Kampanjoiden ja haasteiden järjestäminen omille sidosryhmille

KOULUJEN NOLLAPÄÄSTÖPÄIVÄ

Lasten ja nuorten säätiö vastaa nyt ensimmäistä kertaa Nollapäästöpäivän oppilaitosyhteistyöstä. Säätiö on tuottanut kouluille opetusmateriaaleja, joiden avulla Nollapäästöpäivään osallistuminen on helppoa missä päin Suomea tahansa. Osana oppimateriaaleja nähdään myös videoita nuorista ilmastoaktivisteista. Nuoret kertovat videoilla, mitä ympäristöaktivismi on tuonut heidän elämäänsä ja kannustavat pohtimaan, mitä jokainen voi tehdä ympäristön eteen omassa arjessaan.

Lasten ja nuorten säätiö on rakentanut oppilaitoksiin tarjottavan kokonaisuuden yhteistyössä CLC:n, Otaniemen lukion, Alma Median ja Nesteen kanssa.

Koulujen Nollapäästöpäivän tilaisuus järjestetään tänäkin vuonna Otaniemen lukiossa ja striimataan sieltä oppilaitoksiin ympäri Suomen. Tervetuloa mukaan!

Esimerkkejä ympäristöystävällisestä henkilöstöpolitiikasta

Useat CLC:n jäsenorganisaatiot korostavat ilmastonäkökulmaa henkilöstön matkustusohjeissa, yritysautopolitiikoissa ja muissa ohjeissa. Näitä CLC:n jäsenorganisaatioiden vinkkejä ja parhaita käytäntöjä jaetaan Nollapäästöpäivänä. Haastamme myös muita yrityksiä toteuttamaan ilmastoystävällisiä politiikkoja ja käytäntöjä omissa organisaatioissaan.

Kampanjat omille sidosryhmille

Aivan kuten Nollapäästöpäivän aikaisempina vuosina CLC:n jäsenet toteuttavat myös 2020 omia kampanjoita, haasteita ja kilpailuja omille sidosryhmilleen, kuten asiakkaille ja työntekijöille. Yhteenvedon vuoden 2020 kampanjoista näet täältä. Tietoa kampanjoista välitetään myös muiden julkisten kanavien kautta.

***

Vuonna 2020 nollapäästöpäivä on maanantai. Päivä on hyvä tilaisuus jokaiselle meistä miettiä, mitä voimme tehdä haitallisten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.