KANSAINVÄLINEN HIILIKÄDENJÄLKIPALKINTO

Climate Leadership Coalition (CLC) ja Vancouverin kaupungin talouskomissio julkistivat maailman ensimmäisen hiilikädenjälkikilpailun maaliskuussa 2022. International Carbon Handprint Award -palkintoa voivat tavoitella kaikki maailman yritykset ja organisaatiot, joiden valmistamat tuotteet tai myymät palvelut auttavat asiakkaita tai kuluttajia vähentämään hiilijalanjälkeään.

Hiilikädenjälki on tärkeä ilmastovaikutuksen mittari, joka osoittaa kuinka uusi tuote tai palvelu pienentää kuluttajan tai asikkaan hiilijalanjälkeä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä tai lisäämällä hiilinieluja. International Carbon Handprint Award myönnetään kahdessa sarjassa: Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote (The Most Climate Positive Carbon Handprint Product) ja Potentiaalisin hiilikädenjälki-innovaatio (The High Potential Carbon Handprint Innovation).

Ensimmäiset palkinnonsaajat ovat globaali digitaaliseen automaatioon ja energianhallintaan erikoistunut Schneider Electric ja pohjoismainen teräsyhtiö SSAB.

CLC ja VAC julkistivat voittajat New Yorkissa Climate Week NYC ‑konferenssissa 21.9.2022.

Schneider Electric palkittiin Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote ‑sarjassa Altivar-taajuusmuuttajistaan (VSD). Altivar-taajuusmuuttajat ovat älykkäitä, dataa kerääviä ja jakavia linkittyneitä laitteita, jotka nostavat toimintatehokkuutta, vähentävät kustannuksia ja parantavat tuottavuutta. Potentiaalisin hiilikädenjälki-innovaatio ‑sarjassa palkinnon sai SSAB:n hiilidioksidipäästöjä vähentävä fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka HYBRIT.

International Carbon Handprint Award ‑palkinnon tuomaristo myönsi myös kunniamaininnat kolmen eri yrityksen tuotteille. Kunniamaininnan saivat Neste MY uusiutuva diesel Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote -sarjassa sekä Schneider Electricin kaasueristeinen RM AirSeT ‑kojeisto ja Polar Night Energyn lämpöenergiavarasto Potentiaalisin hiilikädenjälki-innovaatio ‑sarjassa.

Hiilikädenjäljen laskemiseen voi perehtyä VTT:n ja LUT-yliopiston julkaisun Carbon Handprint Guide (2.0) avulla. VTT JA LUT ovat CLC:n jäseniä.

Kilpailu järjestetään uudelleen vuonna 2023. Jokainen maailman yritys tai organisaatio voi ilmoittautua kilpailuun.

Lisätietoja: Jouni Keronen, toinen puheenjohtaja, Climate Leadership Coalitionin neuvottelukunta, jouni.keronen@clc.fi, +358 50 453 4881 ja Senni Raunio, asiantuntija, Climate Leadership Coalition, senni.raunio@clc.fi, +358 50 3512390.