Climate Leadership Coalition (CLC), joka kehittää liiketoimintaan pohjautuvia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, on hyväksynyt kaksi uutta organisaatiojäsentä: Outokumpu Oyj:n ja Zero Terrainin. Nämä yritykset vahvistavat CLC:n asemaa suurimpana voittoa tavoittelemattomana ilmastoliiketoimintaverkostona Euroopassa jäsenmäärällä mitattuna ja laajentavat CLC:n verkoston Baltiaan; Zero Terrainin pääkonttori sijaitsee Tallinnassa, Virossa. Outokumpu tuo verkostoon vahvaa teollisuusosaamista, sillä yritys on maailman johtava vastuullisen ruostumattoman teräksen tuottaja Euroopassa ja Yhdysvalloissa; vuosittain heidän tuotteensa auttavat asiakkaita vähentämään päästöjään yli 10 miljoonalla tonnilla.

CLC:llä on nyt 99 organisaatiojäsentä.

”Teräs aiheuttaa 8 % maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä. Samalla se on keskeisessä roolissa vihreän siirtymän kiihdyttämisessä. Vedystä sähköautoihin ja puhtaan energian lähteisiin, matalahiiliset taloudet luottavat ruostumattomaan teräkseen. Outokumpu on ollut edelläkävijä teollisuuden kiertotaloudessa – tuotteemme vähentävät asiakkaidemme päästöjä 75 % verrattuna toimialamme keskiarvoon – ja kärki-innovaatiollamme, Circle Greenillä, vieläkin enemmän, jopa 93 %*. Meillä on kunnianhimoiset 1,5 asteen mukaiset ilmastotavoitteet, joita toteutamme konkreettisin toimin – esimerkiksi tavoittelemalla hiilineutraaliutta Kemin kaivoksellamme maailman ensimmäisenä kaivoksena vuoteen 2025 mennessä. Kestävät valinnat ohjaavat liiketoimintaamme, ja olemme innostuneita liittyessämme CLC:n vaikuttavaan verkostoon, jossa voimme ajaa globaalisti muutosta sääntelyssä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, sanoo Heikki Malinen, Outokumpu Oyj:n toimitusjohtaja.

Zero Terrain on vuonna 2009 perustettu virolainen yritys, joka kehittää ensimmäistä pumppuvesivoimaan perustuvaa energian varastointijärjestelmää (PHS) Paldiskissa, Virossa. Zero Terrainin uusi PHS-teknologia on seuraavan sukupolven ratkaisu alalla, poistaen korkeuseroisen maaston tarpeen, koska voimalan voi rakentaa tasaiselle maalle; perinteiset pumppuvesivarastot voidaan rakentaa vain vuoristoalueille.

”Zero Terrain on tuonut markkinoille uuden ratkaisun: pumppuvesivoiman varastointitekniikan, joka tuottaa edullista uusiutuvaa energiaa minimaalisella ekologisella jalanjäljellä ja vakaalla toimitusvarmuudella. Lisäksi Zero Terrainin pumppuvesivarastot lisäävät tuulivoima- ja aurinkoenergian tuottajien kannattavuutta ja auttavat operaattoreita ylläpitämään sähköjärjestelmän vakautta ja minimoimaan järjestelmän kustannuksia. On kunnia liittyä CLC:n laajaan ilmastojohtajien verkostoon, ja aiomme osallistua aktiivisesti yhteistyön edistämiseen verkostossa”, sanoo Peep Siitam, Zero Terrainin perustaja ja toimitusjohtaja.

CLC:n hallitus hyväksyi myös yhden uuden henkilöjäsenen: Hannu Keinäsen, joka on entinen Enston toimitusjohtaja. CLC:n henkilöjäsenten määrä on nyt 66.

”Kasvava jäsenkuntamme ja kumppaniverkostomme lisäävät CLC:n mahdollisuuksia tukea EU:ta ja maailmanlaajuisia päättäjiä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siirtymisessä pois fossiilisista ratkaisuista. Odotamme innolla yhteistyötä Outokumpu Oyj:n kanssa, joka on oman alansa johtava yritys, ja Zero Terrainin kanssa, joka on kehittänyt uuden ratkaisun energia-alalle. Toivotamme myös lämpimästi tervetulleeksi Hannu Keinäsen, jonka asiantuntemus vahvistaa CLC:n neuvonantajaverkoston globaalia verkostoa”, sanoo CLC:n hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf.

CLC:n jäsenyritykset työllistävät yli miljoona ihmistä maailmanlaajuisesti ja edustavat yli 70 % OMX Nasdaq Helsingin pörssin markkina-arvosta. CLC:n jäsenet uskovat, että yhteiskunnan siirtyminen kohti kestävää taloutta ja kulutusta on paitsi mahdollista, myös taloudellisesti kannattavaa.

Lisätietoja: Tuuli Kaskinen, toimitusjohtaja, CLC, tuuli.kaskinen@clc.fi, +358 50 5149752

*) Globaalit hiilidioksidipäästöt (2023): keskimäärin 7 kiloa hiilidioksidiekvivalentteina tuotettua ruostumattoman teräksen kiloa kohti (Outokummun laskelma CRU:n ja worldstainlessin keräämien tietojen pohjalta). Outokummun Circle Greenin hiilidioksidipäästöt: vain jopa 0,5 kiloa hiilidioksidiekvivalentteina tuotettua ruostumattoman teräksen kiloa kohti.