Keskiviikkona Dubaissa päättyvien ilmastoneuvotteluiden tulos antaa myönteisen signaalin investoijille.  

”Tulos alleviivaa, että fossiilisten polttoaineiden aika päättyy kaikkialla maailmassa. Se on merkittävä signaali investoijille, joiden on entistä vaikeampi perustella rahoitusta fossiilitalouteen”, sanoo CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen. 

”Samaan aikaan on selvää, ettei tulos vielä vie maailmaa vielä 1,5 asteen polulle. Työtä on edessä edelleen valtavasti”, jatkaa Kaskinen.  

Päätöslauselmassa mainitaan ensi kertaa monia puhtaiden tuotteiden markkinoiden kasvun kannalta hyödyllisiä asioita. Fossiiliset polttoaineet ovat olleet päätöslauselmateksteissä vasta kahden viime vuoden aikana ja nyt siirtymä pois niihin perustuvasta energiajärjestelmästä ja sen aikataulu on kirjattu yhteiseen päästölauselmatekstiin. Uusiutuvien energiamuotojen käytön kolminkertaistaminen ja energiatehokkuuden tuplaaminen ovat myös tarpeellisia kirjauksia. 

”Markkinat seuraavat näitä neuvotteluita herkeämättä ja siksi on tärkeää, että maat lähettävät yhteisen viestin energiantuotannon muutoksesta. Suomalaisten yritysten rahoitustilanteen ja vihreiden tuotteiden viennin kannalta tämä on hyvä suunta”, sanoo Tuuli Kaskinen. 

Neuvotteluiden lisäksi Dubain kokouksen aikana esiteltiin myös laajasti ilmastoratkaisuita. Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana omalla paviljongillaan. ”Kokemus oli monelle mukana olleelle yritykselle erittäin hyvä. Suomalaiset ilmastoratkaisut kiinnostavat ja niistä halutaan kuulla. Näyttää siltä, että suomalaisten yritysten kannattaa jatkossakin olla mukana”, sanoo Tuuli Kaskinen.  

Ensi vuonna kokous pidetään Bakussa, Azerbaidzhanissa. Päätös Suomen virallisen paviljongin jatkosta tehdään ensi vuoden alkupuoliskon aikana.  

Lisätietoja: Tuuli Kaskinen, Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja ja Suomen COP28 paviljongin ohjausryhmän puheenjohtaja, puh 050 5149752