Tänään julkaistu IPCC:n kuudes arviointiraportti on massiivinen katsaus ilmastotieteeseen. Se alleviivaa jo viime keväänä julkaistut tiedot siitä, että ihmiskunta ei pysty pitämään lämpenemistä suoraan alle 1,5 asteessa. 1,5 asteen tasolle voidaan palata vain voimakkaiden päästövähennysten ja saman aikaisen mittavan hiilen sidonnan seurauksena. Tämä vaatii investointeja kaikkialla maailmassa. Niiden mittakaavan tulee olla useita prosentteja bkt:sta.

Raportin julkistustilaisuudessa puhunut YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi puheessaan: “Tämä raportti on painokas vetoomus, joka vaatii massiivisia ja pikaisia toimenpiteitä jokaiselta maalta, jokaiselta sektorilta ja jokaisella aikajänteellä”.

Suomessa ilmastoratkaisuita on kehitetty päämäärätietoisesti jo pitkään.

“Nyt suomalaisille ilmastoratkaisuille on kysyntää enemmän kuin koskaan. Meidän on mahdollista rakentaa Suomi, joka samaan aikaan vähentää omia päästöjään, kasvattaa hiilikädenjälkeään ja lisää vientiä. Ei se meillekään ole yksinkertaista, mutta meillä on siihen parhaat edellytykset”, sanoo CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen.

YK:n pääsihteeri viittasi puheessaan Suomen hiilineutraalius 2035 –tavoitteeseen. Hän vaati valtioilta nopeaa sitoutumista niin sanottuihin netto-nolla tavoitteisiin. Erityisesti Guterres kohdisti sanansa kehittyneille maille, joiden tulee saavuttaa netto-nolla-tavoite ehdottomasti vuoteen 2050 mennessä, toivottavasti jo lähempänä vuotta 2040. “Jotkut ovat asettaneet tavoitteensa niinkin aikaiseen kuin vuoteen 2035”, sanoi Guterres.

“Paikka pääsihteerin puheessa kertoo Suomen hiilineutraaliustavoitteen merkityksen: tuotteemme, ratkaisumme ja tekemisemme kiinnostaa maailmalla. Siksi meidän kannattaa pitää tavoitteestamme kiinni ja säilyttää asemamme globaalina edelläkävijänä. Se on paitsi oikein, myös meille hyödyllistä”, jatkaa Tuuli Kaskinen.

CLC ja konsulttiyhtiö Boston Consulting Group arvioivat tuoreessa tutkimuksessaan, että vihreä siirtymä voi tuoda Suomelle 85–100 miljardin euron vientitulot vuoteen 2035 mennessä.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen, Climate Leadership Coalition, puh 0505149752, tuuli.kaskinen@clc.fi

Climate Leadership Coalition on Euroopan suurin voittoa tavoittelematon ilmasto-businessverkosto. CLC:llä on 93 organisaatiojäsentä: 64 yritystä, 9 yliopistoa, 5 etujärjestöä, 7 kaupunkia, 6 tutkimuslaitosta. CLC:n jäsenet työllistävät maailmanlaajuisesti 540 000 ihmistä, ja yritysjäsenten markkina-arvo on lähes 70 prosenttia Helsingin pörssin markkina-arvosta. Parhaillaan CLC viestii vihreän siirtymän hyötyjä Suomelle Kaikkien aikojen jättipotti -kampanjalla.