Climate Leadership Coalition järjesti 17.8.2022 tilaisuuden, jossa juhlistettiin järjestön toimitusjohtajana sen perustamisesta asti toimineen Jouni Kerosen eläkkeellejäämistä sekä CLC:n saavutuksia ja keskusteltiin tulevaisuuden haasteista. Tilaisuuteen osallistui yli 120 CLC:n jäsentä ja kumppania liike-elämästä, opetus- ja tutkimuslaitoksista, kansalaisjärjestöistä sekä taide- ja urheilumaailmasta.

Jouni Keronen johti CLC:tä sen perustamisesta 2014 alkaen kevääseen 2022 asti. Keronen on tekniikan tohtori ja MBA, jonka työura on keskittynyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, energiateknologioiden kehittämiseen ja IT:n käytön lisäämiseen energiabisneksessä. Eläköitymisen jälkeen Keronen jatkaa työtään CLC:n parissa neuvottelukunnan toisena puheenjohtajana.

CLC kehittyi Kerosen johdolla Euroopan suurimmaksi yritysten ilmastoverkostoksi. CLC on vaikuttanut EU:n ilmastopolitiikkaan ja käynnistänyt useita maailmanlaajuisia kampanjoita, kuten Call on Carbonin ja International Carbon Handprint Awardin. Lisäksi CLC on julkaissut kirjan At the Crossroads, jossa esitellään ilmastonmuutoksen syitä ja keinoja sen torjumiseksi. Lisäksi CLC:ltä pyydettiin artikkeli paavi Franciscuksen teokseen Laudato Si Reader, joka käsitteli yritysten kehittämiä ilmastoratkaisuja.

Illan aikana yli 30 tapahtuman osallistujaa muisteli Kerosen roolia ja saavutuksia ilmastovaikuttamisen uranuurtajana.

”Ilmastonmuutos on edennyt liian pitkälle. Suurin ongelma on, että jäätiköiden sulaminen jatkuu vielä satoja tai tuhansia vuosia. Kasvihuonekaasujen poistamisen lisäksi on tärkeää myös poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. On hyvin rohkaisevaa, että yksityinen sektori on kiinnostunut asiasta ja esitellyt monenlaisia ratkaisua ilmastonmuutoksen torjuntaan. CLC ja Jouni ovat tehneet tällä alalla loistavaa työtä”, totesi Petteri Taalas, maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri.

”On ollut miellyttävää havaita, että valtiot ovat pystyneet reagoimaan viime aikojen kriiseihin nopeasti ja osoittaneet, mitä kaikkea voidaan tehdä, jos vain tahtoa riittää. Se antaa toivoa myös ilmastokysymysten hoitamiseen – pystymme siihen, jos vain haluamme. Jouni ja CLC ovat nopeuttaneet ilmastoratkaisujen kehittämistä ja tämän nopeuden ylläpitäminen on tärkeää myös tulevaisuudessa”, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto.

”CLC aloitti vuonna 2014 suomalaisena järjestönä, joka kasvoi nopeasti kansainväliseksi vaikuttajaksi. Sen teki mahdolliseksi Jounin edistyksellinen visio, rohkeus, erinomainen asiaosaaminen, energia ja into, jotka vaikuttivat meihin kaikkiin”, kertoi CLC:n neuvottelukunnan ensimmäinen puheenjohtaja Pertti Korhonen.

”Kun perustimme CLC:n, esitimme itsellemme kolme kysymystä. Haluammeko teollisuutena tai yrityksinä olla mukana edistämässä parempaa maailmaa? Voimmeko olla samanaikaisesti sekä kestäviä että kannattavia? Millainen transfoirmaatio tarvitaan, jotta edellisiin kysymyksiin voidaan vastata myöntävästi? Päädyimme johtopäätökseen, että tarvitaan suuri muutos talousajatteluumme ja tarvitsemme systeemisen ratkaisun, jonka avulla markkinatalous kykenee tuottamaan nopeita, kannattavia ja rahoitettavissa olevia tuloksia. Positiivinen vastaus näihin kysymyksiin tuntui mahdottomalta unelmalta, mutta nyt kahdeksan vuotta myöhemmin se tuntuu jo vähemmän mahdottomalta”, kertoi CLC:n hallituksen toisena puheenjohtajana toiminut Henrik Ehrnrooth kiittäessään Jounia hänen ajastaan CLC:n johtajana.

”CLC ja Jouni ovat luoneet uskomattoman kansainvälisen verkoston, johon kuuluu myös Euroopan komissio. Sen ansiosta CLC on pystynyt vaikuttamaan ilmastoasioihin monin tavoin. CLC on synnyttänyt vahvat perinteet, ja meillä on erinomainen lähtökohta jatkaa tätä työtä”, lausui CLC:n hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala ilmoitti tilaisuudessa, että Helsingin yliopisto on kutsunut Jouni Kerosen yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan työelämäprofessoriksi. Hän aloittaa tehtävässä 1.11.2022. Kerosen professuuri keskittyy ilmastonmuutoksen torjunnan globaaleihin haasteisiin, erityisesti hiilidioksidin kierron kehittämiseen.

Eläkkeellejäämistilaisuuden päätti Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta emeritus Ambrosius, joka toivotti siunausta CLC:lle ja sen kumppaneille.

”Olen tyytyväinen kuullessani, että olemme onnistuneet toimimaan yhteistyössä niin monen osapuolen kanssa. Nyt on hyvä aika vetäytyä eläkkeelle, kun CLC ja sen verkosto on vahvempi kuin koskaan ennen”, Jouni Keronen totesi ja toivotti menestystä seuraajilleen.

Lisätietoja: Jouni Keronen, entinen toimitusjohtaja, Climate Leadership Coalition, +358 50 453 4881.

Jouni Keronen oli CLC:n ensimmäinen toimitusjohtaja 2014-2022.

 

120 kollegaa, yhteistyökumppania ja ystävää juhli Jouni Kerosen eläköitymistä.

 

Juhlaillalliseen osallistuivat muun muassa sisäministeri Krista Mikkonen (kuvassa vas.), CLC:n hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, ulkoministeri Pekka Haavisto, CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, metropoliitta emeritus Ambrosius, CLC:n entinen hallituksen puheenjohtaja Pertti Korhonen ja tilaisuuden juontaja Sitran johtaja Mari Pantsar…

 

…EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kuvassa vas.), STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sekä SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta

 

…sekä YLE:n meteorologi Kerttu Kotakorpi ja Demos Helsingin toiminnanjohtaja Juha Leppänen.

 

Illan aikana pidettiin yli 30 puhetta: Jouni Kerosen uraa muistelivat muun muassa CLC:n hallituksen entinen puheenjohtaja Henrik Ehrnrooth (kuvassa vas.), St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen, CLC:n hallituksen entinen puheenjohtaja Pertti Korhonen

 

...Aalto yliopiston rehtori Ilkka Niemelä (kuvassa vas.), YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen ja Energiateollisyys ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä…

 

…ulkoministeri Pekka Haavisto

 

…ja entinen EU-komissaari sekä entinen ministeri Erkki Liikanen.

 

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kabinetissa koordinoiva Kurt Vanderberghe ja YK:n Global Compactin perustaja Georg Kell onnittelivat Jouni Kerosta etäyhteyden kautta.

 

”Nyt on hyvä aika vetäytyä eläkkeelle, kun CLC ja sen verkosto on vahvempi kuin koskaan ennen”, Jouni Keronen totesi ja toivotti menestystä seuraajilleen.

 

Jouni Kerosen yhteistyö CLC:n tiimin kanssa jatkuu CLC:n neuvottelukunnan toisena puheenjohtajana.