Ilmasto-businessverkosto Climate Leadership Coalition (CLC) on julkaissut 3.9. At the Crossroads -raportin, joka kokoaa yhteen keskeiset ilmastonmuutokseen vaikuttavat tekijät sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvittavat keinot. Raportin kirjoittajat ovat CLC:n toimitusjohtaja Jouni Keronen ja Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Mari Pantsar.

”Raportti kuvaa kuinka ihmiskunta seisoo kolmen tien haarassa. Nyt on valittava systeemisen ratkaisun, kieltotalouden ja pannuhuoneen väliltä. Ilmastonmuutoksen vahvistamat ääri-ilmiöt painavat päälle ennenäkemättömällä tavalla. Suuri joukko valtioita on asettanut tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet riittävän mittakaavan toimenpiteisiin. Suurin haaste on ilmastoratkaisuinvestointien määrän kasvattamisessa. Jos emme saa skaalattua tarvittavia investointeja, tulemme kohtaamaan nopeaan tahtiin huononevia ja jopa uhkaavia vaihtoehtoja. On toimittava välittömästi”, toteavat Keronen ja Pantsar.

CLC järjestää At the Crossroads -raportin pohjalta jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen keskustelutilaisuuden 6.9. Microsoft Teamsissa. Keskustelun puheenjohtajana toimii yliasiamies Jyrki Katainen ja panelisteina ovat ulkoministeri Pekka Haavisto, EU:n komission ilmasto-osaston pääjohtaja Mauro Petriccione sekä Kansainvälisen kauppakamari ICC:n pääsihteeri John Denton. Kommenttipuheenvuorot esittävät YK:n Global Compact yhteisvastuualoitteen perustaja George Kell ja Kalifornian ympäristöviraston pääjohtaja Richard Corey.

George Kell toteaa talouslehti Forbesiin kirjoittamassaan raportin arvostelussa: ”At the Crossroadsilla on suuri koulutuksellinen arvo. Teos on ladattavissa ilmaiseksi ja toivottavasti mahdollisimman moni päättäjä, yritysjohtaja, opettaja ja kadunmies lukee teoksen ja omaksuu sen viestin. Ilmastojohtajuus on oltava meidän jokaisen huolenaiheemme”.

”Toivottavasti tämä kirja antaa lukijoille lisätietoa ilmastonmuutoksesta ja ilmastonmuutoksen hillintään tarvittavista toimista. Pyydän lukijoita tekemään parhaansa asian eteen kotona, työpaikalla, koulussa ja vapaa-ajalla ja kannustamaan myös muita mukaan talkoisiin. Aikaa on vähän, mutta uskon, että ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset voidaan välttää, jos toimitaan rivakasti”, toteaa raportissa CLC:n perustajajäsen, KONE Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Raportti on englanninkielinen päivitetty versio vuonna 2019 julkaistusta Pantsarin ja Kerosen Tienhaarassa-kirjasta. Teos oli vuonna 2020 ehdolla Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Valintaraati antoi kirjalle tunnustuspalkinnon todeten valintaperusteissaan: ”Ajankohtaisuuden ja teeman yhteiskunnallisen kriittisyyden vuoksi kirja on merkittävä panos keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Kirja tuo ajatusjohtajuutta teeman käsittelyyn sekä konkretiaa ja ratkaisuehdotuksia.”

Climate Leadership Coalition on Euroopan suurin ilmastoverkosto ja voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen 87 jäsentä työllistävät maailmanlaajuisesti 520 000 ihmistä. CLC:n yritysjäsenten markkina-arvo kattaa lähes 70 prosenttia Helsingin pörssistä. CLC:n jäsenet uskovat, että yhteiskunnan siirtyminen kohti kestävää taloutta ja kulutusta ei ole ainoastaan mahdollinen, vaan myös taloudellisesti kannattavaa.

Lisätiedot: Jouni Keronen, toimitusjohtaja, Climate Leadership Coalition, jouni.keronen@clc.fi, p. +358 50 4534881, Mari Pantsar, johtaja, Sitra, mari.pantsar@sitra.fi +358 294 618210, Kari Mokko, kehitysjohtaja, Climate Leadership Coalition, kari.mokko@clc.fi, p. +358 40 7513281.