Tänäkin vuonna CLC, Talous ja Nuoret TAT, Opetushallitus ja Myrskyvaroitus-Storm Warning ry kutsuvat kaikki Suomen koulut mukaan Nollapäästöpäivän viettoon viikolla 38. 

– Kansalaisten tekemillä ilmastoystävällisillä valinnoilla on ratkaiseva vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, ja haluamme kannustaa ihmisiä ideoimaan uutta ja jakamaan innostavia esimerkkejä positiivista ilmastoteoista, sanoo Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen

Kouluille järjestetään ”Me tehdään siistimmin” -kilpailu, jonka tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja hiilijalanjäljen puolittamiseen. Tänä vuonna koululuokat voivat osallistua kilpailuun esimerkiksi totuttamalla vlogin, animaation, näytelmän tai minkä tahansa videomuotoisen esityksen ja
lataamalla sen YouTubeen. Kilpailuun voi osallistua vielä keskiviikkoiltaan 11.9.2019 asti. Lisätietoja kilpailusta ja sen säännöt löytyvät Opetushallituksen nettisivuilta.

Parhaat kilpailutyöt palkitaan Espoossa Otaniemen lukiossa järjestettävässä koulujen Nollapäästöpäivän tilaisuudessa lauantaina 21.9. CLC:n jäsenyritykset palkitsevat parhaat kilpailutyöt järjestämällä voittajaluokille seuraavat vierailut bussikuljetuksineen:

Esiopetus ja alakoulut, 1. palkinto:

Finnairin järjestämä vierailu Finnair Kitcheniin Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella. Finnairin tavoitteena on puolittaa sen catering-palveluiden tuottaman muovijätteen ja ruokahävikin määrä vuoden 2022 loppuun mennessä, millä on myös positiivinen ilmastovaikutus.

Yläkoulut, 1. palkinto:

Turun yliopiston tarjoama tutustumiskäynti yliopiston Biodiversiteetti-yksikköön kuuluvaan Ruissalon kasvitieteelliseen puutarhaan. Voittajajoukkueelle tarjotaan opastus, jossa koululaisille kerrotaan ilmastonmuutoksesta ja erityisesti sen vaikutuksista maapallon biodiversiteettiin.

Toinen aste (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot), 1. palkinto:

KONEen järjestämä vierailu Hyvinkään tuotantolaitokselle. Opiskelijat pääsevät tutustumaan hissitehtaaseen sekä LEED Gold -ympäristöluokituksen saaneeseen vierailijakeskukseen ja kuulevat kestävästä kehityksestä ja KONEen ratkaisuista. Hyvinkään tuotantolaitos on energiatehokas, ISO 14001 -ympäristösertifioitu ”lippulaivatehdas”, jossa valmistetaan kaikista vaativimmat, räätälöidyt ratkaisut globaaleille hissimarkkinoille.

Kaikkien sarjojen kilpailutöistä eniten Facebook-sivulla tykkäyksiä kerännyt työ:

VR:n järjestämä yllätyspalkinto. VR tekee jatkuvasti töitä suomalaisen luonnon ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen eteen. VR:n junista 95 % kulkee ympäristöystävällisesti sähköllä. Energiatehokkuuden parantaminen ja ympäristöystävällisyyden lisääminen on keskeistä kaikessa toiminnassa.

Koulujen Nollapäästöpäivän tilaisuuden yhteydessä St1 tarjoaa opiskelijoille ja kansalaisille mahdollisuuden tutustua Deep Heat -geolämpöhankkeeseen Otaniemessä. Fortum hyödyntää laitoksen tuottaman lämmön Espoon kaukolämpöverkossa. Vierailun aikana Fortum esittelee, kuinka Espoon kaukolämmöstä tehdään hiilineutraalia 2020-luvun aikana.

Myös lukuisat muut CLC:n jäsenorganisaatiot järjestävät omia Nollapäästöpäivän kampanjoita viikon 38 aikana. Voit tutustua niihin täällä.

Lisätietoja Nollapäästöpäivästä: Sari Siitonen, sari.siitonen(at)clonet.fi.