Tämä viikko on ratkaiseva ilmastokriisin hillinnän suhteen.

Suomessa neuvotellaan hallitusohjelmasta, jossa ilmastonmuutos on keskeinen teema. Toivomme, että siinä priorisoidaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden mahdollisuudet saada EUssa sovittua riittävät ilmastotavoitteiden tiukennukset, Suomi lisää panostuksia ilmastonmuutoksen hillinnässä auttavien tuotteiden ja palveluiden eli hiilikädenjäljen kehittämiseen ja saamme aikaan myös suunnitelmarungon siitä miten Suomi saavuttaa nopeasti ilmastoneutraaliuden, kasvattaen sen jälkeen ilmastopositiivisia hiilinieluja ja -varastoja monimaisin keinoin.

Viikonloppuna käydään Europarlamenttivaalit, joiden merkitys on tällä kertaa harvinaisen tärkeä sekä EUn, mutta myös koko maailman kannalta. Jos EU ei tee seuraavan parlamentin aikana riittäviä päätöksiä ilmastokriisin suhteen, on todennäköistä, että mikään muukaan maa tai maanosa ei niitä tee. Aika tiimalasissa hupenee ja jos päätökset lykätään seuraaville parlamenteille, kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä kasvaa jo niin suureksi, että 1,5C asteen tavoitteessa pysyminen tarvitsisi hyvin jyrkkiä toimia, kenties niin jyrkkiä, että niitä demokratioissa ei saada päätettyä.

CLC osallistui toukokuun alussa poikkeuksellisen laajan koalition vetoomuksen välittömien toimien käynnistämiseksi ilmastohätätilan takia. Satojen eurooppalaisten allekirjoittajien joukossa Suomesta mukana ovat mm. Teknologiateollisuus, Suomen ympäristökeskus SYKE ja Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo.

CLC tuki vetoomuksen tavoitteita:

  • EU:n tulee nopeuttaa ilmastotoimia ja sopia ilmastoneutraalius- ja siihen johtavat välitavoitteet mahdollisimman nopeasti,
  • fossiilienergian käyttö pitää saada nopeaan laskuun, ja energia- ja resurssitehokkuutta merkittävästi parannettua,
  • uusiutuvan energian määrää pitää kasvattaa nopeammin, kuin myös kiertotalousratkaisujen käyttöönottoa,
  • luonnon monimuotoisuutta pitää parantaa ja transformaation pitää olla reilu ja korostimme myös, että hiilidioksidin hinnoittelua pitää kehittää tarvittavien investointien vauhdittamiseksi. Videomme CO2-hinnoittelusta löytyy CAN Europen Climate Action Call sivuilta.

Perjantaina osallistumme nuorten Global Strike for Future -tilaisuuteen klo 11-13 kieppeillä ja tuemme nuoria. Suomen Fridays for Future – liikkeen keulakuva Atte Ahokas lähettää terveiset CLClle: ”Nyt on pakko. Ilmastonmuutokseen ei ole vastattu sen vaatimalla vakavuudella ja siksi nuoret ympäri maailmaa lakkoilevat jälleen 24.5. toisessa kansainvälinen ilmastolakossa. Kun viimeksi pidimme kansainvälisen ilmastolakon, osallistui siihen yli miljoona ihmistä. Nytkin tiedossa on lakkoja noin 110 valtiossa ja 1200 paikkassa. Lakkoilemme, jotta aikuiset heräisivät ilmastokriisiin. Hienoa, että olette CLCssä heränneet. Jatkakaa siis herättelyä.”

Tervetuloa mukaan, jos ehditte! Ja äänestäkää sunnuntaina. Nämä ovat tärkeimmät vaalit ”ever”.

Mari Pantsar, Sitra ja Jouni Keronen, CLC

PS. Ai niin, meinas unohtua kertoa, että olemme luvanneet tehdä aiheesta myös kirjan: Tienhaarassa – Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella. Löytyy täältä Docendon kirjaluettelosta. Tämä kevät antanut kirjaan paljon eväitä. Kirjan tuotot lahjoitamme tärkeimpään: nuorten ilmasto-opetukseen.