Keskiviikkona 6.2. CLC järjesti yhdessä Sitran kanssa työpaikkojen ilmastotoimiin liittyvän tilaisuuden ”Workplace menu on sustainable workplaces”. Tilaisuuden pääpuhujana oli Vanessa Timmer, joka vetää One Earth -nimistä, Vancouverissa toimivaa toimintaan keskittyvää ajatushautomoa (Think and Do Tank). Vanessa on yksi YK:n ympäristöohjelma UNEPille tehdyn ”Sustainable lifestyles: Options and opportunities in the workplace” -raportin kirjoittajista. Raportissa kuvataan, miten työpaikat voivat tukea ja motivoida työntekijöitään ja asiakkaitaan muuttamaan elämäntapojaan kestävämpään suuntaan.

Vanessa esitteli toimivia tapoja kestävien elämäntapojen edistämiseen liittyen syömiseen, liikkumiseen, kuluttamiseen, asumiseen ja vapaa-ajan viettoon. Raportissa esitellään yli 100 vaihtoehtoista tapaa edistää kestävää elämäntapaa esimerkiksi pienentämällä ruokahävikkiä, suosimalla vähäpäästöistä ruokavaliota ja julkista liikennettä sekä kannustamalla  ilmastoystävälliseen matkailuun ja muuhun vapaa-aikaan.

Vanessa korosti, ettei kestävien valintojen tarvitse olla ikäviä vaan elämästä voi nauttia myös niin, ettemme ylikuormita ympäristöämme. Osoittaakseen, että voimme nähdä asiat myös uudessa valossa, hän näytti yleisölle Dear meat -videon.

Monet yritykset ovat yhdistäneet kestävän kehityksen ja työhyvinvoinnin tavoitteet muun muassa tarjoamalla työntekijöilleen etätyömahdollisuuksia sekä järjestämällä työpaikoilla hierontaa, joogatunteja tai vaikkapa kasvisruuan kokkauskursseja. Myös elämän juhlatilanteissa kuten syntymäpäivinä tai eläkkeelle jäädessä työntekijöitä voi muistaa mieluummin elämyslahjoilla kuin ylimääräisellä tavaralla.

Viime vuoden Nollapäästöpäivänä useat CLC:n jäsenorganisaatiot kannustivat työntekijöitään ilmastotoimiin. VTT:n Hanna Pihkola ja IBM:n Tomi Lehikoinen kertoivat, kuinka heidän työpaikoillaan oli motivoitu työntekijöitä. VTT:llä henkilökunnan ilmastotoimet yhdistetään työhyvinvointiin esimerkiksi suosimalla pyöräilyä. IBM:n pääkonttoriin on avattu kaikille avoin TestEat-ravintola, jossa voidaan  muun muassa testata tekoälyn mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämisessä.

Sitran Eeva Helström avasi, kuinka Sitra on systemaattisesti käynyt läpi  sitä, miten Sitran visio ja työpaikan arjen valinnat voidaan linkittää YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (SDG). Sitran järjestämissä tilaisuuksissa ei ole tarjolla esimerkiksi lainkaan lihaa ja työntekijöiden lentomatkustamisesta aiheutuneet päästöt kompensoidaan.

SAK:n Pia Björkbacka esitteli työpaikoille suunnattua kestävän kehityksen koulutusta ja SAK:n tarjoamaa koulutusmateriaalia. Vielä tänäkään päivänä kaikilla työpaikoilla ei ymmärretä kestävän kehityksen koulutuksen tärkeyttä, vaikka se hyödyttäisi sekä työnantajia että työntekijöitä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) Matti Kahra toi esiin näkökulman, että kestävän kehityksen huomioon ottaminen on yrityksille kilpailukykytekijä. Matti tiivisti elinkeinoelämän vaihtoehdot hienosti: 12 vuoden kuluessa suomalaisten yritysten liiketoimintaympäristö on globaali talous, jossa päästöt ovat joko pienentyneet 45 prosentilla, tai jossa vaihtoehtoisesti sopeudutaan noin 2 °C:n ilmaston lämpenemiseen. Yritysten näkökulmasta onkin tärkeää ymmärtää sekä ilmastonmuutokseen liittyvät riskit että hyödyntää sen hillitsemiseen liittyvät liiketoimintamahdollisuudet.

Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin työpajassa siitä, millä keinoin työnantajat voisivat olla ohjaamassa työntekijöidensä valintoja ilmastoystävällisempään suuntaan ja minkälaisia käytäntöjä ja ohjeistuksia tarvittaisiin.

CLC on perustamassa jäsenilleen uutta verkostoa, joka keskittyy työntekijäkokemukseen ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta.Kutsu ensimmäiseen tapaamiseen saapuu pian. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita verkostoon sekä osallistumaan syksyn Nollapäästöpäivän kampanjoihin 20.-21.9.2019.

Tilaisuuden esityksiin voi tutustua Sitran tapahtumasivulta täällä.

Lisätietoja:

Työntekijäkokemus -verkostosta: Kaisa Hernberg, kaisa.hernberg(at)clc.fi

Nollapäästöpäivästä: Sari Siitonen, sari.siitonen(at)clc.fi