Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna ympäristö. Ilmastonmuutoksen haasteet on otettu huomioon niin ruokatarjoiluissa, kukka-asetelmissa, musiikkivalinnoissa kuin vieraslistassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet Linnan juhliin pieniä ja suuria ilmastotekoja tehneitä suomalaisia. Kutsuttujen listalla on myös Climate Leadership Coalitionin toiminnanjohtaja Jouni Keronen.

– Ilmastonmuutoksen hillintä on tärkeämpää ja kiireellisempää kuin koskaan aiemmin. Tasavallan presidentin kanslia osoittaa erinomaista esimerkkiä organisaatiosta, joka on menossa kohti hiilineutraaliutta, sekä siitä, että vähähiiliset valinnat on hyvä ottaa huomioon kaikilla osa-alueilla, myös juhlissa.

Presidentti Niinistö on useaan otteeseen todennut ilmastonmuutoksen torjumisen olevan lähivuosien tärkein asia ja kanslia on tiedottanut pienentävän merkittävästi hiilijalanjälkeään.

– Tutkimus osoittaa, että koko Suomen hiilijalanjäljestä lähes 70% syntyy kotitalouksien kulutuksesta. Siksi kannustamme kaikkia suomalaisia allekirjoittamaan kansalaisen ilmastolupauksen. Lupaus ei silti vielä riitä, vaan sitä seuraavat teot ratkaisevat maapallomme kohtalon, muistuttaa Keronen.

Ilmastonmuutoksen hillintä luo myös suomalaisille yrityksille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia.

– Hiilineutraaliustavoite edellyttää valtavia investointeja ja uusia innovaatioita. Euroopan komission viime viikolla julkaisema pitkän aikavälin ilmastostrategia havainnollistaa hyvin miten suuresta muutoksesta on kyse ja miten syvällisesti muun muassa teollisuus, liikenne ja energiajärjestelmä tulevat muuttumaan. Komissio arvioi myös, että hiilineutraaliustavoitteen toteuttaminen kasvattaa EU:n bruttokansantuotetta noin kahdella prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Tämä lisää ilmastoratkaisujen kysyntää merkittävästi ja luo suomalaisille yrityksille entistä suuremmat markkinat.

Climate Leadership Coalition toivottaa kaikille suomalaisille hyvää ja entistä vähähiilisempää itsenäisyyspäivää ja itsenäisyytemme toista vuosisataa. clc.fi