Climate Leadership Coalition ja Sport and Sustainability International (SandSI) järjestävät Helsingissä 2.11.2018 tilaisuuden raportoida urheilualan ja siihen liittyvien yritysten toteuttamista toimista pahenevan ilmastonmuutosten aiheuttamien kiireellisten uhkien torjumiseksi ja osoittaa tukensa tällaisille toimille.

IPCC:n tuoreessa raportissa arvioidaan, että ilmasto lämpenee 1,5 celsiusasteella 20–30 vuodessa, jos lämpeneminen jatkuu nykyisellä nopeudella. Käytännössä kaikki rannikolla sijaitsevat golfkentät ovat vaarassa vuosisadan loppuun mennessä, ja lumen puute estää talviolympialaisten järjestämisen ainakin yhdeksässä kisojen 21 isäntäkaupungista. Nämä vaikutukset ovat jo nyt nähtävissä murtomaahiihdossa ja ulkojäillä pelattavassa jääkiekossa.

”Urheilulla on erittäin suuri vaikutus kulttuuriin ja markkinoihin. Yhdysvalloissa alle 20 % aikuisväestöstä seuraa säännöllisesti tiedettä, mutta urheilua seuraa lähes 80 %. Urheilu on epäpoliittinen yhdistävä tekijä, jonka avulla voi lisätä tietoisuutta ilmastokysymyksistä ja vähentää sitä kulttuurista polarisaatiota, joka rajoittaa mahdollisuuksiamme saada maailma reagoimaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ennennäkemättömään uhkaan”, sanoo Sport and Sustainability Internationalin puheenjohtaja ja perustaja Allen Hershkowitz.

Ilmastonmuutosta koskevan tietoisuuden edistäminen on keskeisessä roolissa huhtikuussa 2019 järjestettävässä Last Hockey Game -tapahtumassa. Ottelun järjestää YK:n ympäristöohjelma jääkiekkolegenda Vjatšeslav Fetisovin johdolla. Fetisov on nimitetty YK:n ympäristöohjelman napa-alueiden hyvän tahdon lähettilääksi.

”Yhteinen planeettamme on suurissa vaikeuksissa. Lapsena luistelin talvella joka päivittäin jäällä Moskovan lammikoilla ja joilla. Joka talvi, lokakuusta huhtikuuhun. Nykyään Moskovassa, Suomessa, Kanadassa – hyvällä onnella voimme luistella ulkojäillä kuukauden ajan. Luistimille ei nykyään ole käyttöä syyskuussa – silloin käytetään uimapukua. Tämän ymmärtääkseen ei tarvitse olla tiedemies. Kaikkien arktisen alueen valtioiden – Yhdysvaltojen, Kanadan, Venäjän, Norjan, Suomen, Tanskan, Ruotsin ja Islannin – sekä YK:n pääsihteeri Guterresin, YK:n ympäristöohjelman, paavi Franciscuksen ja Vatikaanin sekä Prinssi Albertin tuella meillä on mahdollisuus auttaa planeettaamme parantumaan. Minulla on myös ilo ilmoittaa, että Jari Kurri tulee pelaamaan kanssani”, Fetisov sanoo.

”On kunnia edustaa Suomea ehkä maailman tärkeimmässä urheilutapahtumassa. Jaan huolen ilmastonmuutoksesta ja autan mielelläni tiedon jakamisessa sekä organisaatioiden ja kansalaisten kannustamisessa ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin,” toteaa Jari Kurri.

”Sen lisäksi, että Last Hockey Game on kiireellisiä ilmastotoimia edistävä tiedotuskampanja, se myös tarjoaa näkyvyyttä yrityksille, jotka etsivät ratkaisuja ilmasto-ongelmien lieventämiseen. YK:n ilmasto-ohjelma toivottaa kaikki kiinnostuneet osapuolet tervetulleiksi mukaan Pohjoisnavalta lähetettävään kutsuun”, kertoo YK:n ympäristöohjelman napa-alueiden strategisen sitouttamishankkeen neuvonantaja Jan Dusik.

Last Hockey Game -tapahtuman lisäksi olympialaisten, jalkapallon, golfin, pipolätkän ja jääkiekon edustajat esittelivät muitakin urheiluun liittyviä ilmastotoimenpiteitä. ”Suomessa jääkiekon Liiga on selvittänyt hiilijalanjälkensä yhdessä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa. Yhdessä Liigan joukkueiden kanssa kokoamme kaikki yksittäisten seurojen tekemät toimenpiteet ja suunnittelemme jatkotoimenpiteitä. Haluamme olla vastuullinen toimija ilmastonmuutoksen torjunnassa. Liiga tavoittaa huomattavan osan suomalaisista ja toimimme mielellämme esimerkkinä”, sanoo Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

”Urheilujärjestöt ovat jo jonkin aikaa painottaneet kestävää kehitystä, mutta nyt on tullut aika keskittyä ilmastotoimiin. Urheilu voi olla tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnan tukemisessa, jos se pienentää omaa hiilijalanjälkeään, saa tavaran- ja palveluntoimittajansa tekemään samoin ja kehottaa tavallisia kansalaisia tekemään ympäristöä säästäviä kulutusvalintoja”, tiivistää Climate Leadership Coalitionin toiminnanjohtaja ja tilaisuuden puheenjohtaja Jouni Keronen.