Ilmastonmuutos on yksi yhteiskuntamme merkittävimmistä ratkaisuja kaipaavista ongelmista. Ratkaisun ja päästöjen vähentämisen keskiössä ovat kuluttajien tekemät valinnat. Perjantaina 21.9.2018 vietettävän Nollapäästöpäivän tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kiinnittää huomiota haitallisiin päästöihin.

Nollapäästöpäivänä CLC:n jäsenorganisaatiot toteuttavat asiakkailleen, työntekijöilleen ja muille sidosryhmilleen suunnattuja kampanjoita sekä tekevät yhteistyötä koulujen kanssa. Seuraavat CLC:n jäsenorganisaatiot osallistuvat  Nollapäästöpäivään ilmastoteoin, tapahtumin ja viestein:

Asiakkaille suunnatut tapahtumat:

 • Fortum nostaa Nollapäästöpäivänä esiin päästöttömän energiantuotannon ja sähköisen liikenteen myönteisiä ilmastovaikutuksia. Sähköistä liikennettä edistetään yhteistyössä OP:n kanssa. Myös Fortumin työsuhdeautopolitiikka tukee sähköistä liikennettä. Lisäksi Fortumin henkilökuntaa haastetaan jakamaan Nollapäästöpäivänä vinkkejä teemalla ”miten edesautan työssäni päästöjen vähenemistä?”
 • Gaia viestii Nollapäästöpäivänä päästökompensaatiosta. Systemaattista päästöjen monitorointia ja päästövähennyksiä tukeva lisäkompensointi on äärimmäisen kustannustehokas ja vaikuttava tapa hillitä ilmastonmuutosta. Gaia avaa blogissaan, miksi YK:n hyväksymien sekä vapaaehtoisten ilmastohankkeiden päästövähennysten kirjoon kannattaa tutustua sekä miten yritykset ja muut organisaatiot voivat valita itsellensä parhaiten sopivat toimenpiteet. Blogissa annetaan myös esimerkkejä siitä, miten ilmastohankkeiden tukeminen voi vahvistaa yrityksen brändiä ja olemassaolon oikeutusta.
 • Gasum tekee Nollapäästöpäivänä ympäristöystävällisestä ja uusiutuvasta biokaasusta päivän ajaksi Suomen ylivoimaisesti edullisimman polttoaineen. Lisäksi Gasum viestii kuukauden verran faktoja biokaasun ympäristöystävällisyydestä ja miten kuluttajalla on mahdollisuus vaikuttaa päästöihin omilla valinnoillaan.
 • Neste osallistuu Nollapäästöpäivään Journey to Zero hankkeella.  Hankekokonaisuuden tarkoituksena on kannustaa eri tahoja ryhtymään laajempiin, kunnianhimoisiin ilmasto- ja kiertotaloushankkeisiin yhdessä sekä inspiroida ihmisiä miettimään omaa hiilijalanjälkeään sekä tekemään töitä sen pienentämiseksi tavoitteellisesti, muttei ryppyotsaisesti. Nesteen Nolla-mökki on erinomainen esimerkki tällaisesta yhteistyöstä.
 • OP edistää kestävää liikkumista tarjoamalla päivän kunniaksi DriveNow -yhteiskäyttöautopalveluun ilmaisen rekisteröinnin ja autot alennetulla hinnalla. Myös  OP Kulku tarjotaan erikoishintaan. OP Kulku on ladattavien sähkö- ja hybridautojen leasing-palvelu, jolla halutaan edistää ajossa päästötöntä autoilua ja tehdä sähköautoilusta Suomessa helpompaa. Lisäksi OP viestii asiakkailleen Nollapäästöpäivän vinkkejä sekä aktivoi henkilöstöään tekemään ilmastotekoja ja kertomaan niistä Twitterissä.
 • S-ryhmä – Iso juttu kuluttajille. S-ryhmän Nollapäästöpäivän kampanja linkittyy Iso juttu -ilmastokampanjan. S-ryhmä nostaa omissa kanavissaan esiin kuluttajille suunnattuja viestejä päästöjen vähentämisestä. S-ryhmä järjestää esimerkiksi twitter-chatin, jonka teemana on Suomi-matkailu.
 • Turku Energia viestii Nollapäästöpäivänä ensi kuussa käyttöön otettavasta uuden biohöyrykeskuksesta. Laitos käyttää polttoaineena metsähaketta. Se vähentää merkittävästi raskaan polttoöljyn käyttöä sekä CO2-päästöjä.

Kuntalaisille suunnatut tapahtumat:

 • Iin kunnassa tarjotaan Nollapäästöpäivänä ilmastoystävällistä ruokaa kaikissa kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa sekä säästetään energiaa kytkemällä lämmitys pois Micropoliksen kiinteistöstä. Lisäksi päivän aikana kouluissa on ilmastoon liittyvää ohjelmaa, ja illalla kuntalaisille järjestetään ilmainen elokuvanäytös:
  • Elokuva Tulevilla rannoilla, perjantaina 21.09.2018, klo 18:00 – klo 20:00, Nätteporin auditoriossa. Millaisen perinnön jätämme ihmisille, jotka tulevat meidän jälkeemme? Voiko yksi ihminen vaikuttaa koko maailmaan? Näitä kysymyksiä pohtii ohjaaja John Webster testamentissaan 2060-luvulla syntyvälle lapsenlapsenlapselleen Doritille. Webster kietoo menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden dokumentiksi siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa. Elokuvassa on suomenkielinen tekstitys. Elokuva soveltuu yläkoulun oppilaille ja sitä vanhemmille.
 • Porvoon kaupunki viettää autotonta päivää jo Nollapäästöpäivänä. Yksi kaupungin katuosuuksista on suljettu autoilta ja osuudella järjestetään ohjelmaa, tietoiskuja ja kannustetaan ihmisiä pyöräilemään mm. jakamalla satulasuojia. Myös kaupunkibussit ovat ilmaisia 21.9. klo 9-15 välisenä aikana.
 • Tampereen kaupungin kampanja Nollapäästöpäivänä tapahtuu Instagramin kautta valtakunnallisen liikkujan viikon teemalla ”Miksaa ja mene”. Tamperelaisia kannustetaan laittamaan Instagramiin valokuva omasta Miksaa ja mene -tilanteesta, jossa yhdistellään eri kulkutapoja niin, että matka on mahdollisimman ympäristöystävällinen. Osallistuneiden kesken arvotaan sähköpyörä yhdelle henkilölle marraskuun ajaksi käyttöön. Kampanjalla kannustetaan asukkaita muokkaamaan liikkumistottumuksiaan vähäpäästöisemmiksi.
 • Turun kaupunki osallistuu Nollapäästöpäivään somekampanjan muodossa. Päivän aikana nostetaan aktiivisesti esille Hiilineutraali Turku -asiaa kaupungin somessa, aktivoidaan somen kautta kuntalaisia ja levitetään Nollapäästöpäivän sanomaa sitä kautta.

Henkilökunnalle suunnatut tapahtumat:

 • Asianajotoimisto Castrén & Snellman kannustaa Nollapäästöpäivänä henkilöstöä ja asiakkaita jättämään autonsa kotiin ja tulemaan töihin julkisilla, pyörällä tai jalan – tai vaihtoehtoisesti pitämään etäpäivän. C&S pyytää kaikkia julkaisemaan kuvan etäkonttoristansa tai ympäristöystävälliseltä työmatkaltansa instagramissa tai Twitterissä #NollaPäästöPäivä.
 • Caverion kannustaa Nollapäästöpäivänä henkilöstöään tekemään arjessaan ympäristöystävällisiä päätöksiä, niin kotona kuin työpaikallakin. Cavereita innostetaan pyöräilemään töihin tai käyttämään työmatkaan julkisia liikennevälineitä. Huoltoautojen kuljettajia kannustetaan noudattamaan energiapihiä ajotapaa ja henkilöstöä haastetaan järjestämään Nollapäästöpäivänä kaikki kokoukset etäkokouksina. Intrassa jaetaan tietoa energiankäytöstä ja tarjotaan vinkkejä mahdollisuuksista oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi arjessa.
 • Suomen IBM osallistuu Nollapäästöpäivään henkilöstöään ympäristöystävällisempiin elämäntapoihin kannustamalla ja konkreettisilla teoilla:
  • Nollapäästöpäivänä 2018 IBM Suomi luopuu lopullisesti muovimukeista toimitalossaan Helsingissä!
  • IBMläisiä kannustetaan syyskuun 21. päivänä taittamaan työmatkansa ekologisemmin – porkkanana mahdollisuus kaiken kattavaan pyörähuoltoon työpäivän aikana toimitalon pihalla!
  • Ruokalassa tarjoillaan ympäristöystävällistä ja kotimaista ruokaa minimaalisella hiilijalanjäljellä!”
 • Raisio toteuttaa Nollapäästöpäivänä henkilökunnalle suunnatun kampanjan. Kampanjan aiheena on hiilidioksidipäästöt ja liikkuminen. Raisio nostaa esiin mm. etätyömahdollisuuden sekä siihen liittyvät ohjeistukset ja toimintatavat. Lisäksi henkilöstöruokalassa on tarjolla ilmastoystävällistä ruokaa, kuten Muru kaurajauhista sisältävä ruokalaji.
 • SEB:n henkilöstöravintolassa on Nollapäästöpäivänä tarjolla ainoastaan kestävän kehityksen mukaista ruokaa. Päivän aikana työmatkustaminen pyritään minimoimaan, ja pakollisten matkojen osalta SEB kompensoi päästöt ostamalla vapaaehtoisia päästövähennyksiä. Työntekijöitä kannustetaan käyttämään ilmastoystävällisiä valintoja työmatkailuun (pyöräily, julkinen liikenne), tai tekemään etätöitä. Kaikkia työntekijöitä kannustetaan myös selvittämään oma hiilijalanjälkensä, ja päivän aikana tarjotaan informaatiota ilmastonmuutoksesta sekä lisätään tietoisuutta mahdollisuuksista oman hiilijalanjäljen pienentämiseen arkielämässä. SEB myös tarjoaa kaikille työntekijöilleen mahdollisuuden keskitetysti ostaa päästökompensaatiota kompensoidakseen päivän aikana tuottamansa nettopäästöt. Nollapäästöpäivänä nostamme esille SEB-konsernin tavoitteen hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.
 • Sitra julkistaa ensimmäisiä kokeiluja organisaatioiden henkilökunnan aktivoinnista ilmastotoimiin yhdessä VTT:n kanssa.
 • Varma kannustaa Nollapäästöpäivänä varmalaisia ympäristöystävällisiin valintoihin. Henkilöstöä houkutellaan taittamaan työmatka pyörän satulassa, sillä Salmisaaren konttorin pihalle saapuu polkupyörien huoltopaku Nollapäästöpäivän ajaksi. Pyörän voi huollattaa työpäivän aikana. Lisäksi toimitalossa sijaitsevassa Fazer Amican ravintolassa vietetään kasvisruokapäivää. Asiakkaille ja sidosryhmille viestitään uutisoimalla ilmastoystävällisestä eläkesijoittamisesta: viime vuosina sijoitusten hiilijalanjälkeä on pienennetty roimasti.
 • VTT toteuttaa henkilöstölle suunnatun ilmasto- ja infokampanjan, jonka kärkinä olisivat erityisesti työpaikkaruokailu ja liikkuminen. Kampanja on jo käynnistynyt, ja osallistujia kannustetaan mittaamaan oma hiilijalanjälkensä ja tekemään ilmastoystävällisiä valintoja (julkiset liikennevälineet, pyöräily, etätyöt ja online-kokoukset, kasvisruoka). Erityinen teemapäivä on varsinainen Nollapäästöpäivä, mutta teemaa pidetään esillä jo kesän ja alkusyksyn aikana. Ilmastoteemaa on tarkoitus yhdistää myös muihin henkilöstökampanjoihin ja hankkeisiin.

Kouluille suunnatut tapahtumat:

 • Aalto-yliopisto osallistuu Otaniemessä järjestettävän koulujen Nollapäästöpäivän tilaisuuden järjestelyihin.
 • Fazer tarjoaa koululaisten Nollapäästöpäivän tilaisuudessa ilmastoystävällistä sirkkasämpylää. Fazer Sirkkasämpylät ovat maukkaita ja muhkeita runsasproteiinisia sämpylöitä, jotka sisältävät kokonaisista, kasvatetuista ja kuivatuista sirkoista jauhettua sirkkajauhoa, kotimaista vehnää ja ruista, härkäpapuproteiinia sekä siemeniä. Sirkkoja on kappalemääräksi muutettuna yhdessä sämpylässä noin 20 kpl eli koko sämpyläpussissa 40 kpl. Hyönteisruoka on monikäyttöistä, ja sirkat ovat erittäin ravinteikkaita. Niissä on jopa 70 % proteiinia, hyvä rasvahappokoostumus, runsaasti kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia. Hyönteiskasvatus kuormittaa ympäristöä vähän: niiden tarvitsema rehumäärä on huomattavan pieni. Lisäksi ne tarvitsevat vain murto-osan vedestä ja maa-alasta. Sirkkojen kasvattaminen on vaihtoehtoinen tai rinnakkaiselinkeino maanviljelijöille ja se voi tuoda tulevaisuudessa elinvoimaa maaseudulle.
 • Helen haluaa nostaa esiin yhteistyön Sakarinmäen koulun kanssa, jonne Helen on toteuttanut uusiutuvan energian lämmitysratkaisun. Sakarinmäen koulun oppilaat ja opettajat ovat alusta asti olleet mukana ideoimassa, kuinka uutta energiaratkaisua voidaan hyödyntää myös oppimiseen. Nollapäästöpäivä huipentuu luokkien väliseen kilometrikisaan, jossa Sakarinmäen koulun oppilaat innostavat toisiaan ja koulun henkilökuntaa liikkumaan koulu- ja työmatkat useammin kävellen tai pyörällä.
 • KONE järjestää Koulujen Nollapäästöpäivän kilpailun ”Me tehdään siistimmin!” palkinnoksi vierailun Hyvinkään tuotantolaitokselle (Toinen aste, ammatilliset oppilaitokset ja lukiot, 1. palkinto). Tuotantolaitos on energiatehokas, ISO 14001 -ympäristösertifioitu ”lippulaivatehdas”, jossa valmistetaan kaikista vaativimmat, räätälöidyt ratkaisut globaaleille hissimarkkinoille. Lisäksi Hyvinkään tuotantolaitoksen yhteydessä on LEED Gold -ympäristöluokituksen saanut vierailijakeskus, jossa vierailijat voivat tutustua KONEen ratkaisuihin. Kone tarjoaa koululaisille bussikuljetuksen ja lounaan.
 • L&T järjestää Koulujen Nollapäästöpäivän kilpailun ”Me tehdään siistimmin!” palkinnoksi vierailun Keravan kierrätyslaitokselle (Kaikkien sarjojen kilpailutöistä eniten Facebook-sivulla tykkäyksiä kerännyt työ). Laitoksella tutustutaan esim. palautuspullojen kierrätykseen sekä energialaitoksille toimitettavaan puuhakkeeseen. L&T tarjoaa koululaisille bussikuljetuksen ja lounaan.
 • S-ryhmä järjestää Koulujen Nollapäästöpäivän kilpailun ”Me tehdään siistimmin!” palkinnoksi vierailun Inexin logistiikkakeskukseen Sipooseen (Yläkoulut, 1. palkinto). Logistiikkakeskus on lajissaan Suomen suurin ja modernein: sen koko on suurempi kuin 30 eduskuntataloa. Se on tuorein esimerkki automatiikan, robotiikan ja keinoälyn saavutuksista. Erityistä keskuksessa on sen pitkälle viety energiaomavaraisuus, ja sen lämmitys- ja kylmäenergia on lähes hiilidioksidipäästöneutraalia. S-ryhmä tarjoaa koululaisille bussikuljetuksen ja lounaan. S-ryhmä tarjoaa koululaisille bussikuljetuksen ja lounaan.
 • Stora Enso järjestää Koulujen Nollapäästöpäivän kilpailun ”Me tehdään siistimmin!” palkinnoksi metsävierailun (Esiopetus ja alakoulut, 1. palkinto). Kohde sijaitsee noin tunnin matkan päässä Helsingistä tai tarpeen mukaan voidaan järjestää jossain muuallakin Suomessa. Metsävierailun tarkoituksena on kertoa vastuullisen metsänhoidon merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Stora Enso tarjoaa koululaisille bussikuljetuksen ja lounaan laavulla/kämpällä. Lisäksi Nollapäästöpäivästä viestitään Stora Enson sosiaalisen median kanavissa ja myös Kanavarannan toimistolle on tarkoitus miettiä yhtiön sisäisiä toimia.

 

Lisätietoja: Ilmastoasiantuntija ja Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen, sari(at)clonet.fi, puh. 040 761 5221