Kohtaamme erilaisia ilmastonmuutoksen seurauksia jo nyt arjessamme. Nopeasti vaihtelevan sään seurauksena teiden talvikunnossapito on entistä vaikeampaa ja monet rakennukset kärsivät kosteus- ja homevaurioista. Ilmastonmuutos käy myös kukkarollemme: sähkön siirtohinnat nousevat, kun myrskytuhoja pyritään välttämään sähköverkon kaapeloinnilla. Ilmaston lämmetessä niin taloudelliset kuin ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät vaikutukset todennäköisesti lisääntyvät tulevaisuudessa entisestään.

Jäämmekö apaattisena odottamaan, mitä tuleman pitää ja alistummeko kohtaloomme? Vai voisimmeko kenties tehdä jotakin tilanteen korjaamiseksi?  Kyllä.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan suomalaiset kotitaloudet aiheuttavat lähes 70 prosenttia maamme kasvihuonekaasupäästöistä. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on noin 10 tonnia vuodessa. Eniten päästöjä aiheutuu asumisesta eli kotiemme lämmityksestä, jäähdytyksestä, valaistuksesta ja sähkölaitteiden käytöstä. Myös liikkuminen, ruoka sekä kuluttamamme tuotteet ja palvelut ovat merkittäviä päästölähteitä.

Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki: noin 10 tonnia vuodessa

Lähde: SYKE, Ilmastodieetti-laskuri

Kiinnittämällä huomiota omiin kulutusvalintoihimme voimme vähentää aiheuttamiamme päästöjä merkittävästi. Pääsemme pitkälle jo tekemällä muutaman periaatteellisen muutoksen asumiseen ja päivittäiseen liikkumiseemme ja ruokailuumme.

CLC listasi 9+1 helppoa ja heti toteutettavissa olevaa keinoa muutosta helpottamaan, avaa linkki tästä:

9+1 helppoa päästövähennyskeinoa-2

Lisää päästövähennyskeinoja löytyy Sitran kokoamana. Katso 100 fiksua arjen tekoa.

 

Sari Siitonen, Advisor, Citizen engagement and procurement, Climate Leadership Coalition

PS. Katso myös Aamu-tv:n tuore keskustelu (13.3.2018)  teemasta, jossa mukana CLC:n toiminnanjohtaja Jouni Keronenhttps://areena.yle.fi/1-4382025