Kansalaisen ilmastolupaus -kampanja sai merkittävästi julkisuutta, kun YK:n ilmastosihteeristö kehotti tervetuloviestissään kaikkia Bonnin COP23-ilmastokokoukseen osallistuvia kompensoimaan matkasta aiheutuvat päästönsä ja allekirjoittamaan ilmastolupauksen.

Ilmastolupaus on Myrskyvaroitus-yhdistyksen kehittämä ja muun muassa Suomen valtion, Sitran ja Climate Leadership Coalitionin tukema. Allekirjoituksella kansalainen sitoutuu puolittamaan oman hiilijalanjälkensä kymmenessä vuodessa.

– Tämän parempaa näkyvyyttä ei Kansalaisen ilmastolupaus olisi voinut saada. On hienoa, että pitkäjänteinen työmme tuottaa tuloksia, toteaa sekä Myrskyvaroitus-yhdistyksessä että Climate Leadership Coalitionissa asiaa edistänyt toiminnanjohtaja Jouni Keronen.

– Toivottavasti tämä innostaa monet liittymään ja kannustamaan myös ystävänsä mukaan kampanjaan.

Kokouksesta hiilineutraali

Bonnin ilmastokokoukseen osallistuu arviolta noin 20 000 henkilöä lähes 200 maasta. Huolimatta valtavasta osallistujamäärästä, järjestäjät pyrkivät tekemään kokouksesta hiilineutraalin. Siksi erityistä huomiota on kiinnitetty kuljetusjärjestelyihin, jätehuoltoon, energiaan ja ravintolapalveluihin. Osallistujia on kehotettu käyttämään julkista liikennettä, ja konferenssikeskusten välillä kuljetukset hoidetaan sähköisillä, uusiutuvaa energiaa hyödyntävillä kulkuvälineillä.

Suurimmat päästöt tulevat osallistujien pitkistä lentomatkoista, toiseksi suurin päästölähde on hotellimajoitukset ja energiankulutus.

– Koska kaikki päästöt eivät ole vältettävissä, on ne kompensoitava investoimalla ilmastoprojekteihin muissa paikoissa, muistuttaa Saksan hallitusta ilmastokysymyksissä neuvova Hartmut Stahl Öko-Instituutista YK:lle antamassa haastattelussaan.

 

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT:

Toiminnanjohtaja Jouni Keronen, jouni.keronen@clc.fi, puh. +358 50 4534881.

MATERIAALIPYYNNÖT:

CLC Viestintä / Unna Lehtipuu, unna.lehtipuu@framillafinland.fi, +358 50 5710199.