Eduskunnan Energiaremonttiryhmä ehdottaa, että Suomeen perustetaan vähähiilisen teknologian innovaatioita tukeva rahasto. Varat rahastoon otettaisiin päästöhuutokaupasta saatavista tuloista. EU:n päästökauppadirektiivin mukaan jäsenvaltioiden tulisi käyttää vähintään 50 prosenttia päästöoikeuksien huutokaupasta saatavista tuloista ilmasto- ja energiatoimiin.

Energiaremonttiryhmän ehdotuksessa vuonna 2018 Suomessa kerättävistä päästöoikeuksien huutokaupasta saatavista tuotoista 30 prosenttia kohdistettaisiin ilmasto- ja energiatoimiin ja osuutta nostettaisiin vähintään 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Rahasto tukisi hankkeita, jotka edistävät Suomen asemaa kansainvälisenä ilmastoystävällisen teknologian edelläkävijänä. Arvioidemme mukaan tämä ei mene päällekkäin ehdotetun päästökauppakompensaation kanssa.

Climate Leadership Coalition on viestinyt tarpeesta lisätä panostuksia vähähiilisyys-transformaation tukemiseen perustamisestaan lähtien ja tukee aloitetta. Runsas uutisointi saattaa antaa kuvan, että kaikki ilmastonmuutoksen hillinnän vaatimat teknologiset ratkaisut ovat jo olemassa ja ne pitäisi vain ottaa käyttöön. Vaikka useita kaupallisesti kilpailukykyisiä ratkaisuja jo löytyykin, kehitystarve on edelleen valtava.

”Onnistuaksemme meidän täytyy tarkastella ilmaston, energian, liikenteen, teollisuuden prosessien, luonnonvarojen käytön, maa- ja metsätalouden, cleantechin, ICT:n ja kuluttajakäyttäytymisen keskeisiä elementtejä yhdessä. Kehitystarve ja potentiaali ovat erittäin suuret.” toteaa CLC:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Korhonen.

Tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa aloitteen esittelivät eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja Harri Jaskari ja varapuheenjohtaja Antero Vartia. Vähähiilisyys-transformaation mittakaavaa ja lisäpanostusten merkitystä esittelivät Climate Leadership Coalitionin edustajina Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja Raision toimitusjohtaja Matti Rihko.

Lisätietoja

toiminnanjohtaja Jouni Keronen, Climate Leadership Coalition, jouni.keronen (a) clc.fi, p.050 453 4881