Aloitan Climate Leadership Coalitionin blogisarjan New Yorkissa 23.9.2014 järjestetystä YKn pääsihteerin koolle kutsumasta Climate Summitista.

Summit keräsi kokoon suuren joukon päättäjiä, valtioiden päämiehiä, komissaareja ja ministereitä, yritysjohtajia ja useita erilaisia järjestöjä. Päivän aikana tehtiin valtava määrä lupauksia, sitoumuksia, konsortioita ja muita julkistuksia. Useissa esityksissä käsiteltiin jo ilmenneitä ilmastonmuutoksesta osittain tai kokonaan johtuvia ongelmia ja yleinen mielipide tuntui olevan se, että nyt tätä asiaa pitää ”aikuisten oikeasti” ryhtyä ratkaisemaan. Presidentti Obama tiivisti asian sanoen, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka kokee ilmastonmuutoksen ja viimeinen, joka voi estää sen katastrofaaliset seuraukset. Ratkaisujen tipping point on käsillä.

Summitin anti oli liian laaja, jotta sen voi yhteen blogiin tiivistää, mutta siitä on tuotettu hyvää materiaalia YKn Climate Summit nettisivuille. Verrattuna aiempaan kehitykseen ehkä esille voisi nostaa ns. carbon pricen eli hinnan CO2lle. Se nähdään yhä enemmän ratkaisuna transformaation vauhdittamisessa. Ohesta löytyy pääsihteeri Ban Ki-Moonin yhteenveto.

Oli hieno edustaa Summitissä CLCtä. Presidentti Sauli Niinistö nosti meidät heti aamutuimaan ”maailmankartalle”, Maailmanpankki julkaisi Carbon price-aloitetta tukeneet pioneerit ja YKn Caring For Climate – ohjelma valitsi Fortumin Carbon price championiksi 24 muun yrityksen kanssa.

Sain tilaisuudessa ja aiemmin tällä viikolla toiminnastamme positiivista palautetta mm. presidentti Niinistöltä, komissaari Hedegaardilta ja ministeri Haavistolta. Way to go…

Terveiset New Yorkista ja lisää juttuja jatkossa,
Jouni Keronen
Toiminnanjohtaja