04marras2016

Kansalaisten tahto saa päättäjät toimimaan

Pariisin sopimus ei pelastanut maailmaa, mutta se pelasti mahdollisuuden pelastaa maailma. Sopimuksen voimaantulopäivänä on hyvä pohtia mitä ilmastonmuutos merkitsee kansalaisille. Ilmastonmuutoksen hinta on korkea. Se näkyy tuhoina ja kansakuntien heikentyneenä hyvinvointina. Hinta on verrattomasti suurempi kuin ilmastonmuutoksen hillitsemisen kustannus. Ja mitä kauemmin kasvihuonepäästöjen annetaan jatkua, sitä suuremmiksi menetykset kasautuvat.

Satsattaessa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, rahaa ei ammuta avaruuteen. Yhden meno on toisen tulo. Kun rahaa suunnataan ilmastonmuutosta hillitseviin ratkaisuihin, toteuttajan tulo jää kiertämään kansantaloudessa ja tukee talouskasvua ja työllisyyttä. Ilmastomuutos myös avaa valtavat uuden liiketoiminnan mahdollisuudet. Apajille onkin tulossa kilpailijoita pilvin pimein. Jos suomalaiset haluavat pärjätä, pitää pysyä kehityksen kärjessä.

Jokseenkin kaiken yritystoiminnan loppuasiakas on kansalainen, kuluttaja. Kuluttaja on kukkulan kuningas myös ilmastoasioissa. Suomessa arviolta 70 prosenttia kasvihuonepäästöistä liittyy kuluttajien valintoihin. Mitä selkeämmin kansalaiset näyttävät valinnoillaan, että he haluavat hidastaa ilmastonmuutosta, sitä vahvempi on yritysten käyttäytymistä muuttava vipuvarsi. Tahto, jonka kansalaiset näyttävät paitsi kulutus- myös äänestyspäätöksissään, on se voima, joka pakottaa yritykset ja poliitikot toimimaan.

Lue lisää Jouni Kerosen ja Timo Tyrväisen blogista Ympäristöministeriön sivuilla.

Share:
  • 4 marras, 2016
  • Tuula Sjöstedt
  • 0 Comments
  • edelläkävijä, ilmasto, ilmastonmuutos, kansalainen, päättäjä, ratkaisu, yritys,

Share This Story

Categories

Comments